За това безспорно помогна земеделското ни аташе там Веселина Евдокимова

Френският министър на земеделието Дидие Гийом за първи път открива Международния салон на сиренето и млечните продукти, част от Международното селскостопанско изложение СИА 2020 в Париж, което направи впечатление на френските изложители.

Те коментираха, че по подобие на президента Макрон, който предния ден изкара над 10 часа сред животновъдите, ухажването на земеделските производители с настъпването на новата ОСП и нелеките разговори с тях ще става още по-силно.

Придружаван от колегата си, министър на земеделието и селските райони на Кот д'Ивоар Коаси Кобенан, пристигайки на българския щанд, френският министър дегустира кисело мляко и видимо се облиза, за да покаже апетит, както и се впечатли от наличието на закваски и пробиотици.

Колегата му Кобенан дълго се застоя и много пита за продукта сирене от кашу, защото се оказва, че държавата му е един от най-големите производители на кашу и суровината би могла да пристига тук и да се изнася сирене.

Кобенан дълго се застоя при нашия иновативен производител на сиренето от кашу Николай Тодоров, който със съпругата си и сестра й е създал този бизнес. Те имат своя лактоферментация, ккоято, естествено, е тайна. Продуктът е подходящ за всички хора, алергични към лактозата, което го прави още по-търсен, обясни Тодоров пред "Български  фермер". Прави се и по собствена технология с натурална млечно-кисела закваска.

Благодарение на земеделското ни аташе Веселина Евдокимова, която владее умението да разпалва разговори, да обяснява ценността на българските продукти и освен това е навътре в аграрната европейска тема, двамата министри не само дълго разговаряха с нашите изложители, но и пожелаха да преминат от другата страна на шанда.
Поискаха снимка и визитки и продължиха да разпитват представителите на нашите четири фирми, които се представяха на изложението. 

Според зам.-министъра на земеделието Янко Иванов на всички френски продукти има текстови указания не само, че са био и еко, но и че са произведени изцяло с френски суровини - от А до Я.
От този опит би трябвало да се поучим и ние в България, каза той.
Защо не го предложите, попитахме го, а зам.-министърът обеща, че ще го направи.