Държавният фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез ИСУН проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4.1 - "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности", от Програмата за развитие на селските райони през този програмен период. Това съобщиха от Фонда.

От постъпилите 29 проекта 25 са преминали до оценка за административно съответствие и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране. От 25-те проекта до следващия етап на разглеждане - до техническата и финансовата оценка, достигат само два проекта. Оценителната комисия във Фонда е преценила, че 14 от недопуснатите проекти не съответстват на целите, заложени в процедурата. Въпросните 14 проекта са със заложени строително-монтажни дейности за обекти, чието функционално решение предполага използването им с туристическа цел като къщи за гости или за лично ползване от собствениците им. От останалите девет проекта седем са отхвърлени на други основания, а по още два се извършват допълнителни проверки, предава БТА. 

На интернет страницата на ДФ "Земеделие" е публикуван списък с проектите, които не преминават на последващ етап - техническа и финансова оценка.

От Фонда ще изпратят уведомителни писма за недопускане до техническа и финансова оценка на кандидатите, чиито проектни предложения попадат в списъка, както по реда на чл. 61 от Административнопроцесуалния кодекс, така и чрез ИСУН. В едноседмичен срок след получаването им, кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на Фонда.

След приключване на процедурата по обжалване, за допустимите проектни предложения ще бъде извършена техническа и финансова оценка.

От Фонда припомнят, че ръководството му многократно е съобщавало, че през настоящия програмен период - 2014 - 2020 г., финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо. Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики по Програмата за развитие на селските райони - 2007-2013 г., се изтъква в прессъобщението, където се напомня, че още през 2015 г. Управляващият орган на програмата, в лицето на Министерството на земеделието, е предприело нужните действия пред българските и европейските институции да се преустанови субсидирането на туристически дейности в селските региони за подобни инвестиции.