Тази година централната германска провинция Хесен планира да изплаща бонуси на животновъдите си за паша на овце и кози, съобщава agrarheute.com. Общата сума на пасищния бонус е 1 млн. евро.
По този начин Хесен планира да осигури подпомагане за дребните фермери за отглеждане на дребен рогат добитък, като вземат пример от Тюрингия и Саксония, които вече са въвели подобна мярка.
Освен това животновъдите, които отглеждат редки местни породи овце и кози, ежегодно ще получават около110 000 евро.
И германските овцевъди и козевъди често работят на загуба, защато цената на месото и вълната са прекалено ниски, така че получаването на този пасищен бонус от федералния бюджет за тях е много важно. А те спомагат да съхраняване на биоразнообразието.
Полуествените сухи пасища имат голяма значение за опазване на природата, тъй като поддържат високо видово разнообразие и изобилие от различни видове растения, включително включени в Червената книга. А според учени пашата на овцете и козите е най-успешният инструмент на управление за поддържането и възстановяването на биоразнообразието на сухите пасища, които са една от най-уязвимите среди в Европа.