Недко Недков от Айтос предизвика фурор сред посетителите на "Агра" с новия си сорт лозя, които не изискват пръскане. Калемите му вървят като топъл хляб, а пред щанда му се вие огромна опашка. Бройката се продава за 3 лева.

Хората буквално полудяха. "Омръзнало ми е по цяло лято да пръскам и лозето все да ми е поразено от мана. Ще пробвам от този сорт", каза Николай Николов от Стряма.

Недков скромно отвърна, че сортовете му, които са винени и десертни, са по-лесни за отглеждане. "Не са толкова претенциозни и са по-устойчиви от другите, особено на студа. По-лесни са за отглеждане и на тях може да се отделя по-малко внимание", коментира айтозлията. За непръскаемите калеми на Недко често има опашка.

За непръскаемите калеми на Недко често има опашка.

Той обясни, че сам произвеждал калема, но не пожела да издаде майсторлъка си. Наследил го от родата си и прочел много специализирана литература.

Недко разказа, че притежавал маточни лозя край Айтос и голяма част от живота му минавала покрай тях.  Започвали да дават плод на третата година. Една асма можела да роди над 50 кг грозде, зависи как се гледа. "От един декар лозя може да се извади тон и половина-два", обясни Недков.

За непръскаемите калеми на Недко често има опашка.
За непръскаемите калеми на Недко често има опашка.