Науката беше специално похвалена за участието си в изработване на SWOT анализите за изработване на националния стратегически план за следващия програмен период

Като ключова година за българското земеделие определи министър Десислава Танева настоящата 2020 година.
И не случайно, каза тя, при откриването на изложението " Агра 2020" в Пловдив.

Заедно с фермерите от Европейския съюз очакваме да бъде определен бюджетът за новата Обща селскостопанска политика, а в това време МЗХГ активно действа, за да представи също до края на годината националния стратегически план на България за новия програмен период.
Танева обеща, че заедно с браншовете ше се търсят решения за зелените и други бъдещи предизвикателства, за да се чуят и предложенията на фермерите.

При откриването на аграрното изложение в Пловдив тя информира, че с много европейски страни стоим по един същи начин спрямо подготовката на националните земеделски приоритети.
Министърът специално благодари на университетската земеделска общност за активното участие в изписването на новите стратегии. На Аграрния университет в Пловдив за SWOT анализа на тема околна среда и климат, на Университета за национално и световно стопанство - за социално-икономическо развитие, на Института по аграрна икономика от системата на Селскостопанска академия, чиито разработки са вече основа за дебата на земеделската общност за следващия програмен период за състоянието на производството и доходите.

Научната общност проявява активност и е силно ангажирана в търсенето на най-приложимите, адаптирани към българските условия и климат земеделски практики, щадящи околната среда, каза и шефът на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов.

Танева прикани, че отсега нататък трябва да се намират и най-добрите мерки и решения, които да разкриват оптималната формула за по-високи доходи на фермерската общност, чрез управление на риска и внедряване на нови технологии.

7,7 милиарда лева са инвестициите в периода от 2014 до 2019 година или средногодишно между 1,3 и 1,9 милиарда в земеделието, информира тя.