Модерни технологии в домашното градинарство

14 февруари 2020
Цветна градина / Полезни съвети
4482
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Независимо от какво или от кого сте се вдъхновили, отглеждането на ваши собствени растения е приятно изживяване, защото в крайна сметка упоритата работа със сигурност ще бъде последвана от награда. Днес има голямо количество информация, независимо дали онлайн или в печатните медии, което може да помогне дори на най-неопитните градинари. Добавете и усъвършенствани градински инструменти и съвременни технологии и няма да има ограничения за вашето удоволствие от работата.

От гледна точка на утилитарното градинарство, технологията не се е променила много от времето на нашите баби и дядовци. Тоест както те са копали и засаждали,така и ние продължаваме да го правим днес.

Но се появиха неща и устройства, които правят древната практика много по-лесна, по-бърза и по-удобна. Появиха се електронни тестери за почвата и цифрови измерватели на влагата, които ни предоставят необходимата информация за подобряване условията за отглеждане на растенията.

И такива иновации и компютърни приложения за смартфони и други умни неодушевени предмети намериха приложение в почти всичко - от преброяване на калории до гледането на дете.

А какво се случва с растенията и градинските иновации?

Появява се напълно автоматизирана градина. Какво прави всеки отговорен градинар? Правилно, контролира и следи условията на околната среда, като помага на растенията да растат успешно. Дълго ли вали навън? Колко и кога трябва да се поливат растенията? Ще измръзнат ли от сланата? Необходимо ли е да се покрият растенията? И така има начин автоматизирана система да ни напомня, че е време за вода, хранене и т.н.

Как работи?

Електрически сензор, захранван от слънчева енергия, приема различни индикации от градинската почва: влажност, киселинност, достатъчност на минерални торове (NPK-калкулатор) TS и ги прехвърля чрез Wi-Fi и рутер към вашия смартфон, използвайки специално приложение. Един сензор ще взаимодейства с автоматична напоителна система, която от своя страна ще се включи и изключи в определено време и ще промени интензивността на напояването.

Друг сензор ще предложи подходящия органичен тор за почвата и, като разполага с голяма база данни за растения, ще предложи списък с растения, които са подходящи за отглеждане във вашите условия - кога да ги засадите и кога да приберете реколтата. В крайна сметка можете да станете собственик на собствения си електронен журнал за градинари.

Разбира се, цената на автоматизираните градини все още е твърде висока. Но сега все повече хора се обръщат към автоматичните напоителни системи, тъй като това спестява енергия и време. Днес светът гледа към бъдещето и на пазара се появяват все по-интересни, фантастични технологии.

Днес пазарът е наситен с нови технологии и иновации за домашно градинарство. Добре е да знаете за някои от тях.

Земеделска инсталация AeroGarden

Това е напълно автоматизирана луминесцентна градина, която независимо изчислява количеството светлина и вода, в зависимост от вида на растението и ви напомня за необходимостта от добавяне на вода и тор.

Видът на използваното осветление е халоген. Вместо почва се използват хранителни разтвори и субстрати. Недостатъкът е цената на инсталацията. Подходяща е предимно за отглеждане на билки, както и на миниатюрни сортове домати и ягоди.

Сензор за влажност на почвата PlantLink

Това е безжичен сензор за влага на почвата, който, ако е необходимо, ще ви напомни, че е време да поливате стайните си растения. Това устройство обаче може да се използва не само у дома, но и в градината.

Напомнянето за необходимостта от напояване идва до потребителите под формата на SMS или имейл.

Сензорът трябва да бъде поставен на разстояние 10 см от растението, за да не се повреди кореновата система. Можете да видите на екрана на вашия смартфон или компютър нивото на влажност на почвата на всички растения, в близост до които е инсталиран сензорът PlantLink, което ще улесни грижата ви за тях.

Дигитална саксия за растения Digital Pot

Отглеждането на растения би било много по-лесно, ако те могат да ни казват от какво имат нужда. Дигиталният съд прави това за тях. Променя температурата, почвените условия, влажността, изчислява нуждите на растението и показва състоянието му с пиктограми на дисплея.

Захранва се от батерия, която се зарежда чрез кабел с micro USB конектор. Използването на цифрови саксии улеснява грижата за стайните растения, позволявайки на собственика да има повече свободно време. Рискът от преполиване или изсъхване на растението намалява няколко пъти.

Умна билкова градина /Smart Herb Garden/

Устройството ви позволява да отглеждате растения през цялата година, без да е необходимо да осигурявате естествена дневна светлина.

Очарованието на устройството е в неговата максимална простота. Водата автоматично се подава на растението, когато е необходимо, така че ще е необходимо само от време на време (веднъж на 1-2 месеца) да добавяте вода до желаното ниво.

За щастие, няма да се налага да гадаете кога да го направите, защото специален индикатор ще ви уведоми за това. Идеален за начинаещи или тези, които нямат собствена градина.

Вечният часовник

Това е едновременно и часовник и домашна леха. Авторите на тази концепция са установили, че химичните реакции, които се случват в почвата по време на растежа на тревата, могат да послужат като алтернативен източник на енергия. Това е достатъчно, за да работи часовникът.

Ако правилно се грижите за импровизираната цветна леха, можете да получите “вечен часовник”, който не изисква ремонт или презареждане. (ХФ)

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Необходим е комплексен подход Здравейте, казвам се Петър и се занимавам с озеленяване и поддръжка на градини, като втора работа. Миналата година се сблъсках с това

0

Простотата и естествения вид на природния ландшафт в японската градина, привличаща със своята красота и хармоничност, са станали девиз за собствениците на съвременни градини

0

Мотофрезите са машини за механично окопаване на почвата. Те имат мощни двигатели и са изключително лесни за управление. Това ги прави идеалното решение за поддръжка на вашата градина

0

Може да ви се струва рано, но всъщност има някои любими цветя, които ще извлекат много ползи от една такава ранна сеитба. В интерес на истината още през декември е подходящо да се засяват семената на

0

Независимо дали отглеждате цветята си на топло или на студено през зимата, важно е да внимавате с поливането. Не е желателно да пресъхват, но преполиването е много по-опасно

Последни новини
0

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

0

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

0

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Четвъртият ден от световното първенство по биатлон в Антхолц-Антерселва (Ит) се оказа много успешен за България. Милена Тодорова направи нов супер резултат при жените, записвайки 18-а позиция в преследването на 10 км. В мъжкото на 12,5 км пък Красимир Анев скочи със 17 позиции напред и финишира 13-и

"След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията". Това коментира в предаването "120 минути" по бТВ професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке

Общи екипи на БНБ и на ДАНС ще проверяват на място съмнителни за пране на пари банкови операции, преводи или сейфове. Това предвижда съвместна инструкция на двете институции, която бе публикувана в “Държавен вестник” в петък и вече е в сила. Изискванията, които въвежда, са записани в еврорегламенти и в промените на Закона за пране на пари