Повечето могат да бъдат избегнати в самото начало

1. Несигурен кокошарник

Защитеният от хищници кокошарник е абсолютно необходим при отглеждане на домашни птици в двора. Много внимателно огледайте къщата на птиците - може ли хищникът да се пусне отгоре или да се вмъкне вътре? Достатъчно ли сте защитили вентилационните отвори от неканени гости?

Има ли пролуки под или над вратата (тя трябва да е достатъчно голяма, за да облекчите почистването и дезинфекцията на кокошарника)? Заключването достатъчно ли е добро ли е? Може ли хищникът да изрови тунел и да измъкне кокошка?

Много граждани, дошли на село, не се безпокоят от това как да защитят птиците си от хищници, защото просто не ги виждат наоколо и погрешно мислят, че ги няма. А дребните хищници са много изобретателни: белките ядат яйца и дори пиленца, ако са много гладни, бездомните котки и дори кучетата също ще си направят пир от вашите пернати.

Много хищници са активни в сумрака - те добре виждат в полумрака, докато кокошките - не. Затова по това време птиците ви вече трябва да са прибрани в кокошарника - преди настъпването на здрача, за да предотвратите възможните хищнически атаки.

И не забравяйте да преброите кокошките, докато ги прибирате - да не би някоя да се е заплеснала и да остане навън.

2. Прекалено дълбоки съдове за вода

Кокошките често загиват в басейна на вилата. Тежките мокри пера не позволяват на птицата дълго да се задържи на повърхността въпреки усилията й. Нещо повече малките пилета могат да се удавят дори в плитък съд с вода. Те скачат по краищата на съда, навеждат се да пие и падат, понякога с краката надолу. Затова е най-добре пилетата да се държат по-далече от дълбоки съдове с вода. Така ще ви е по-спокойно.

3. Дребни остри метални предмети

Поглъщането на дребни метални предмети представлява реална опасност за всички селскостопански животни, включително и за кокошките. Те може да глътнат метални парченца - като дребни болтчета, метални шайби, скоби, дребни парченца тел, метални стружки - почти всичко, което могат да открият. Затова е много важно постелята им да е проверена и да не съдържа такива предмети.

Първият проблем е в това, че когато острите предмети попаднат в птичия организъм, има риск от пробиване на стомаха или на червата.

Вторият проблем е в това, че металните предмети започват да ръждясват, тровейки птиците.

Непременно се убедете, че там, където ходят кокошките, няма такива опасни боклуци.

4. Отрова за гризачи и хербициди, използвани до кокошарника

За да няма мишки и плъхове в кокошарника, използвайте такива средства, които не представляват опасност за кокошките или да са на недостъпно за птиците място. И ма и друга опасност при използване на отровни примамки за гризачи - ако кокошките ви намерят отровена мишка, те непременно ще започнат да я кълват и ще получат доза отрова.

Същото е и положението с използването на хербициди. Обработените с тях растения не са най-подходящите зелени добавки за птиците ви. Най-добре е в градината ви да използвате биологични начини за избавяне от плевелите - например като ги залеете с вряла вода, да ги посипете със сол или просто да ги оплевите.

По възможност се старайте да използвате безопасни вещества в градината.

5. Смесването на птици на различна възраст и от различни породи в общ кокошарник

Опитът изведнъж да съберете в общ кокошарник птици на различна възраст и размери заедно обикновено завършва катастрофално и с масов канибализъм. "Представянето" на кокошките една на друга е най-добре да се направи на няколко пъти и при внимателно наблюдение, за да сведете разправиите до минимум.

Размерът и темпераментът, свойнствени на определена порода, също трябва да се взема предвид.

Например бройлерните птици стандартен размер е достатъчно безопасно да бъдат настанени заедно с бантамки, но петелът може да нарани бантамките при опит за покриване.

С повишено внимание трябва да се отнасяте и към съвместното отглеждане на кокошки и патици, ако сред тях има патоци. Често те преследват кокошките и това води до нанасяне на сериозни травми.

6. Да не проверявате кокошките за наличие на паразити

Сериозното опаразитяване предизвиква при домашните птици анемия, загуба на тегло, задържане на растежа, намалена яйценосност и дори смърт.

Очевидно външните паразити лесно могат да бъдат открити и да се вземат мерки, когато популацията им е малка и управляема.

Често проверявайте кокошките си за наличие на външни паразити - такива като въшки и пилешки кърлежи, чието заразяване обикновено става от дивите птици, живеещи в съседство.

Внимателно проверявайте кожата между перата по корема, гърба и под крилете. Добавяйте дървесна пепел в сандъчето за прашни бани на кокошките.