Търсете варианти за набавяне на вода

Месецът на Трифон и влюбените е последната възможност за почивка, но сме сигурни, че градинарите тръпнат в очакване на хубави, слънчеви и топли дни, подходящи за подвизи на открито. Изглежда ще продължим да се молим за вода от небето.

Улеснете поливките и планирайте поливна система, независимо какви растения ще украсяват лехите ви. Помислете за кладенец или сонда. Дори да ви се струва скъпа инвестиция, заслужава си, а и се изплаща в кратки срокове. Пък дано да завали по-сериозно, земята има нужда от влага.

Стиснете зъби още малко и не бързайте с дейностите в цветните лехи.

Време за чистка и резитба

Погрижете се и за тревните площи

Бавно, но сигурно растенията в градината се пробуждат. Първи са луковиците и рано цъфтящите храсти.

Време е за основно почистване. Всички счупени и повредени клонки трябва да се отстранят. Миналогодишната отмряла растителна маса да се изреже.

Сега е и най-подходящият момент да подготвите почвата, ако сте решили да засаждате нови рози или други многогодишни растения. Снабдете се с оборски тор или качествен компост.

В топли и слънчеви дни започнете да почиствате тревните площи с греблото. Където е необходимо, можете да подсеете и да подхраните.

Ако температурата се задържа над нулата и почвата не е замръзнала, се постарайте да осигурите вода за вечнозелените храсти и дървета. Следете състоянието на новите прирасти.

Двугодишните цветя (теменужки, белис, незабравки) също имат нужда от вода, особено, ако са засадени в саксии.

Семена, летни грудки, луковици и разсади

Подгответе и ножиците за резници

Ако сте съхранили грудките на далията, каната, глориозата, бегониите и луковиците на гладиолите, лилиума и други, вече можете да започнете да ги събуждате. Температурата в помещението може леко да се повиши, както и влажността.

За по-ранен цъфтеж ще е необходимо да ги засадите първо в саксии, а когато опасността от мраз премине, да ги прехвърлите в градината.

Семената на много цветя се засяват сега. За младите семеначета е важна светлината. Внимавайте и с температурата, а и с влагата, защото сеченето се случва за миг. В случай на проблем използвайте фунгицид, калиев перманганат или канела.

Месецът е подходящ за вкореняване на връхни и коренови резници. Старайте се да работите с остри инструменти, дезинфекцирайте ги често и използвайте обеззаразена торфена смес.

Цветята в дома имат нужда от въздух

Подгответе ги за предстоящия топъл сезон

Денят нараства, а зелените ни любимци го усещат. Вече се развиват нови стъбълца и листенца, тук-там някое цветче радва окото или се оформят тепърва пъпки. Всичко това трябва да ни подскаже, че е време за подхранване. Съветваме ви да започнете с ниски концентрации на торовите разтвори и едно подхранване на 20-30 дни. Съобразете подхранването с темпа на развитие, докато влезете в рутинния ритъм към края на март и началото на април. Водете се от самите цветя.

Задължително е да проветрявате често, но само в топлите часове от деня.

Проверете корените. Преценете кои цветя ще имат нужда от пресаждане и се снабдете с необходимите саксии. Потърсете качествени торфени смеси, съобразени с изискванията на конкретните видове.

Цветът на 2020 г. е син

Според водещи дизайнери, цветът на 2020 г. е синьото във всичките му нюанси. Ако искате да сте в крак с модните тенденции, заложете още отсега на сини саксии, кашпи, аксесоари за цветята.

Помислете кои цветя в тази багра са подходящи за вашия двор или балкон. Някои може да се наложи да отгледате от семена. Следете ни! Подготвяме интересни идеи с цвят на море и небе.