Учени изследват ефективността на пилета бройлери Рос-308 при отглеждането им върху сламена постеля (експериментална група) и върху дървени стърготини (контрол). Ето какви са резултатите.
Постелята от дървени стърготини е с по-ниска влажност през целия период на производство на домашни птици: през първата седмица - с 2,5%, на втората и третата - с 2,1%, на четвъртата - с 2,3%, на петата - с 3%, на шестата - с 4,1%.
Общият брой на микробните тела в 1 г постеля от слама бил по-висок през цялото време в сравнение с дървените стърготини.
Различното физическо и санитарно-хигиенно състояние на постелята е имало различни ефекти върху развитието на пилетата бройлери. Живото тегло на пилетата в изследваната група било по-ниско във всички възрасти, отколкото в контролната група.
На кланична възраст (42 дни) бройлерите от контролната група тежали със 149 г (6,42%) повече от връстниците на експерименталната група. Вероятна разлика в полза на контрола се установява от 14-дневна възраст до края на отглеждането.
Среднодневното увеличение на живото тегло на пилетата в експерименталната група е по-ниско с 3,5 г (6,4%), отколкото в контролната група, а консумацията на фураж - с 1 кг, е нараснала с 3,68%.
Броят на пилетата бройлери, отглеждани върху дървени стърготини бил по-висок с 1,8% от домашните птици, отглеждани на сламената постеля.