Простотата и естествения вид на природния ландшафт в японската градина, привличаща със своята красота и хармоничност, са станали девиз за собствениците на съвременни градини.

Стилът на природния ландшафт, където царува естествената хармония се е зародил в Япония в началото на миналото хилядолетие.

Одухотворената природа в представите на японците не е застинала картина, а непрекъснато променяща се панорама от цветове, звуци и картини.

Задължителните атрибути са естествените камъни и водата, тъй като японците са се стремили да възпроизведат в своите градини ландшафта на родната природа, характеризираща се с планини и скали, между които текат реки и потоци.

Забележителното е, че може да се види японска градина без растения, но без камъни - не.

Място за усамотение и отдих

Обикновено градините за японците са място за усамотение и успокоение, затова всеки детайл за тях е свързан с определен вътрешен смисъл.

Самите японци причисляват камъка към най-висшите творения в природата, смятайки че чрез него може да се предаде цялата информация за обкръжаващия ни свят.

Японските градини се създават за спокойно вглъбено съзерцаване на естествената красота на природата във всички нейни проявления.

Основните материали

Основните материали за създаване на композиция в стила на японските паркове са камъните, не голямо количество растения и също така светъл пясък и чакъл.

Главният компонент на всяка една композиция се явява камъка. Големите и неоформени камъни придават на градината екзотичен и интригуващ вид. Каменните настилки също се използват за пътеки, през които се преминава както в тревата, така и във водата.

В японските градини се култивират повече зелените растения, а за най-яркото събитие през годината се смята почервеняването на есенните листа. Затова растителността в един японски парк може да бъде много разнообразна, но зеленият цвят трябва да преобладава.

Проектирате и създавате

Да се създаде японска градина не е лека задача и не е по силите на човек без въображение. Затова предварително трябва да се обмисли целия проект и разположението на всяка една композиция. Най-добре е предварително да се очертаят планираните фигури, пътеки, алпинеуми и места за отдих.

След това подгответе мястото за поставянето на камъните. То трябва да е предварително очертано - изкопава се повърхността на дълбочина 20-30 см. Старайте се да спазвате очертанията, без да нарушавате предварително определените граници на композицията.

Използваните камъни не трябва да са с голям размер. Преди да се положат е добре да бъдат добре измити. При подреждането им е добре да съвпадат по форма, така че фугите между тях да бъдат минимални. След завършване на работата трябва целият каменен масив да изглежда като едно цяло.