Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта. Това каза земеделският министър Десислава Танева на дискусия за африканската чума по свинете в рамките на изложението “Зелена седмица” в Берлин. Танева е първият български министър, който се представя като лектор в рамките на международното събитие.

Към днешна дата имаме регистрирани 49 огнища. В България има и все още има силноразвито индустриално животновъдство и много предприятия, както и т.нар. лични стопанства и задни дворове с много животни.

“Географското местоположение на България предполага проникването на екзотични и типични болести в Европа. Прилагайки всички програми за надзор за трансграничните болести, досега се справихме успешно и не допуснахме нито една на територията на общността.
С АЧС се получи се разлнично - болестта влезе от север и през 2018 г. България регистрира първото си огнище”, каза министърът.
Тя отбеляза, че от 2015 г. досега са засегнати 15,5% от поголовието на свинете майки в България.

Последиците от “опостушителното развитие на АЧС” според министъра са: намаляване на поголовието, увеличение на цените на свинското и щети за всеки данъкоплатец в общността по отношение на обезщетения и финансиране на мерки за борба с болестта.

Последната ясна и явна последница според министъра е в силният инвестиционен натиск в областта на свиневъдството.
Тя припомни, че интензитетът на заболяването в България премина през август 2019 г.

Комуникационни проблеми, липсата на знания в обществото какво представлява АЧС, са сред трудностите в борбата с болестта, които Танева отбеляза. Добави и ловците и затруднената комуникация особено при голямата популация на диви свине в България.
Танева припомни, че България предприе непопулярни мерки като даде пример с цялостното депопулиране на прасета в задните дворове.
“След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: Успехът за изкореняване на АЧС се състои единствено и само в обединени, синхронизирани действия на всички държави в света. Трябва да направим стъпки в тази посока”, смята министърът.

Според нея трябва да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и стриктни стандарти, както и да се въведат много по-високи нива на сигурност. Необходими са и нови правила, както и мерки относно спекулативния инвестиционен интерес в момента. Според министъра трябва да се направят финансово солидарни или отговорни производителите или операторите в областта на свиневъдството.