Това как се премахва в домашни условия?

Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да предприеме.

Отговор

Болестите по виното, които разясняваме редовно, се причиняват най-вече от болестотворни микроорганизми, които заразяват здравите домашни вина.

Обяснявали сме, че заболяванията биха могли да се появят и по-рано, но и по- късно, и явно при вас се е случило второто.

Признаците, които обяснявате с появата на ципа говорят за цветясало вино

Такова вино по-лесно се лекува, ако е навреме, разбира се.

Иначе причинителите могат да разградят алкохола му почти до вода и въглероден двуокис.

Тогава вече виното става негодно за консумация и би могло да се използва за ракия.

Следете повърхността на виното и при поява на петна, започнете да взимате съответните препоръчани мерки
Следете повърхността на виното и при поява на петна, започнете да взимате съответните препоръчани мерки

Признаците за цветясало вино са покриване с белезникава ципа. Тя се нарича говоримо "сага".

Отначало е тънка, но впоследствие става плътна и дори може да я видите като набръчкана повърхност.

Когато тази ципа започва да се разкъсва, тя пада на дъното и размътва виното.

Причината за поява на заболяването са аеробни микроорганизми от групата на дрождите.

Те изискват въздух, което означава, че виното е било в досег с въздух, т.е. в непълна бъчва или друг съд.

Въздухът е недопустим

Опазването е най-доброто средство

Опазването от цветясване на виното се постига като не се допуска досег с въздух

Опазването от цветясване на виното се постига като не се допуска досег с въздух

Редовно препоръчваме на хоби читателите да знаят, че произвеждайки вино, трябва да се грижат то да се съхранява в пълни съдове.

Това може да се осъществи чрез редовното му доливане.

Втори начин е редовното запълване на празното пространство над виното със серен двуокис чрез напушване със сярна лента, която операция не трябва да се пренебрегва.

Как да лекуваме в случая

Зависи от стадия на заболяването

При претакане да се внимава частици от ципата да не се намърдат в чистата течност

При претакане да се внимава частици от ципата да не се намърдат в чистата течност

Болното вино, ако е в начален етап, може да се долее със здраво вино от същия тип - до напълване на бъчвата.

След това трябва да се изпробва до каква степен дефектите във вкуса не се забелязват.

При напреднала болест и при наличието на по-плътна ципа вече се препоръчват други мерки.

Трябва да се направи претакане на виното в друга чиста и напушена бъчва.

При това много трябва да се внимава като се гледа частици от ципата, която се е получила, да не попаднат отново във виното.

Съвет:

Следете повърхността на напитката, защото отначало ципата на цветясалото вино се проявява като малки петна.

А малко по-нататък, ако не се вземат никакви мерки, петната се съединяват и правят плътна покривка.