Това как се премахва в домашни условия?
Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да предприеме.
Отговор
Болестите по виното, които разясняваме редовно, се причиняват най-вече от болестотворни микроорганизми, които заразяват здравите домашни вина.
Обяснявали сме, че заболяванията биха могли да се появят и по-рано, но и по- късно, и явно при вас се е случило второто.
Признаците, които обяснявате с появата на ципа говорят за цветясало вино
Такова вино по-лесно се лекува, ако е навреме, разбира се.
Иначе причинителите могат да разградят алкохола му почти до вода и въглероден двуокис.
Тогава вече виното става негодно за консумация и би могло да се използва за ракия.
Признаците за цветясало вино са покриване с белезникава ципа. Тя се нарича говоримо "сага".
Отначало е тънка, но впоследствие става плътна и дори може да я видите като набръчкана повърхност.
Когато тази ципа започва да се разкъсва, тя пада на дъното и размътва виното.
Причината за поява на заболяването са аеробни микроорганизми от групата на дрождите.
Те изискват въздух, което означава, че виното е било в досег с въздух, т.е. в непълна бъчва или друг съд.
Въздухът е недопустим
Опазването е най-доброто средство
Редовно препоръчваме на хоби читателите да знаят, че произвеждайки вино, трябва да се грижат то да се съхранява в пълни съдове.
Това може да се осъществи чрез редовното му доливане.
Втори начин е редовното запълване на празното пространство над виното със серен двуокис чрез напушване със сярна лента, която операция не трябва да се пренебрегва.
Как да лекуваме в случая
Зависи от стадия на заболяването
Болното вино, ако е в начален етап, може да се долее със здраво вино от същия тип - до напълване на бъчвата.
След това трябва да се изпробва до каква степен дефектите във вкуса не се забелязват.
При напреднала болест и при наличието на по-плътна ципа вече се препоръчват други мерки.
Трябва да се направи претакане на виното в друга чиста и напушена бъчва.
При това много трябва да се внимава като се гледа частици от ципата, която се е получила, да не попаднат отново във виното.
Съвет:
Следете повърхността на напитката, защото отначало ципата на цветясалото вино се проявява като малки петна.
А малко по-нататък, ако не се вземат никакви мерки, петната се съединяват и правят плътна покривка.
Коментари