Приключва прибирането на реколтата от пролетници у нас. Според последните данни на земеделското министерство, производството на повечето от основните пролетни култури е по-високо от отчетеното година по-рано, вследствие на увеличение на реколтираните площи и/или средния добив.

Ръстът на продукцията е в границите от 2% до над два пъти, най-значителен при соргото, овеса, памука и шарения слънчоглед.

От друга страна, добитите количества домати, фасул, леща, фуражен грах и тютюн тип „Ориенталски“ са под миналогодишните.
Към края на кампанията по прибиране на реколтата от трайни насаждения и етерично-маслени култури данните от земеделското министерство сочат разнопосочни тенденции спрямо миналата година.

В резултат от увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви от декар, продукцията от праскови, кайсии, вишни и лавандула бележи ръст от 18% до 88,9% на годишна база.

Макар и по-слабо, нараства и производството на ягоди и малини. По-съществено намаление на прибраните количества в сравнение с година по-рано се наблюдава при маслодайната роза и крушите.