Необичайното време, предизвикано от изменението на климата, унищожава пчелните популации, включително в Северна Италия, където те са основните опрашващи насекоми, решаващи за производството на храна за хората. Но пчелите опрашители се борят за оцеляване!

Италианските зими като цяло вече са по-меки и по-къси и тази година - точно както през 2017 г. - топлата пролет пристигна рано, само за да бъде последвана от градушки и рязко връщане към по-ниски температури .

„Това беше най-трудната реколта в живота ми“, казва пчеларят Рикардо Полиде, като се бори със сълзите,  разказвайки за състоянието на кошерите си в Мондови, на около 80 километра (50 мили) южно от Торино. Пчелите могат да произвеждат само "жалки количества мед, дори недостатъчно, за да се поддържат живи", казва той за АФП.

Горчивата комбинация от увеличена употреба на пестициди , понижаване на цените поради чуждестранната конкуренция и изменението на климата - които засягат цели екосистеми, включително пчели и растения - силно удари по стопани като Рикардо Полиде през последните години. Подобно на много други пчелари, чийто поминък зависи от бръмчащите насекоми, и Полиде тази година трябваше да храни своите пчели със сиропи на базата на фруктоза, за да се увери, че те не умират от глад.

А в Демонте, друг район в италианския регион Пиемонт, близо до френската граница, пчеларката Лидия Агнело също вижда пчелите си „гладуващи до смърт“. Тя и съпругът й се опитват да преместят кошерите си няколко пъти, за да следят цветята, докато цъфтят, но спасителната им акция се проваля и тази година реколтата им от мед е най-лошата им досега, информира АФП.