Така те стават по-меки и миришат по-силно

Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки, миришат по-силно и преминаването към промишлена храна става по-бързо.

Направете го правилно!

Използвайте единствено вода. Някои стопани в стремежа си да направят храната на котето по-вкусна, добавят в сухата храна мляко, месен бульон и дори редки супи. Това не трябва да се прави. Сухата храна е балансирана с внимателно подбрани съставки, отговарящи на потребностите на растящото коте. Добавяйки в нея хранителни елементи, нарушавате баланса на дажбата, което може да доведе до храносмилателни разстройства. Диарията в тази възраст се понася много по-тежко, отколкото при възрастните животни, а обезводняването настъпва много по-бързо.

Колко време да киснете гранулите?

Чистата вода, загрята до около 40 градуса, се налива в премерената порция така, че да покрива изцяло гранулите. Времето на киснене зависи от резултата, който искате да получите, и от състава на храната. Колкото повече въглехидрати (брашно) съдържа, толкова по-бързо гранулите омекват.

Не всички котета ядат с удоволствие полуразмекната храна, за някои е достатъчно само леко да намокрите гранулите, затова се ориентирайте по вкуса на вашето коте. Но като цяло, за са стане меха сухата храна, ще ви трябват от 20 до 40 минути.

Сухата храна, която съдържа повече месни съставки омеква по-бавно, затова може предварително да смелите гранулите в блендер и чак след това да добавите вода.

Най-добре е да размеквате толкова храна, колкото котето може да изяде наведнъж, като имате предвид, че обемът на храната ще стане по-голям. Поемайки вода, гранулите стават по-привлекателна среда за болестотворни бактерии. В краен случай може да залеете 1-дневната дажба суха храна и да я съхранявате размекната в хладилника. Само не забравяйте да я стоплите преди изхранване. Студената храна не е физиологична, при някои котки тя предизвиква повръщане.

Отмерете предварително дозата суха храна, която ще размеквате
Отмерете предварително дозата суха храна, която ще размеквате
Съхранявайте в хладилник останалата размекната храна
Съхранявайте в хладилник останалата размекната храна