Може ли да се произведе вино Малага у дома

14 декември 2019
В лозята
24822
1 2 3
 

Пита Емилия Баръмкова от Хасково

В отговор на читателката и по-конкретно на въпроса ѝ за едновремешната нашенска малага, трябва да кажем, че за Станимашка малага, която се е произвеждала едно време в района на гр. Станимака, сега Асеновград, няма писмени данни или са абсолютно недостатъчни.

Иначе е известно, че името произхожда от едноименния град в Южна Испания, където се произвежда този тип вино.

Какъв тип е

Малага е десертно вино, и у нас е било произвеждано в няколко варианта с алкохолно съдържание от 13 до 18 об. процента и захар от 15 до 30 процента.

Специално за Станимашката, за която не е запазена тайната, се предполага, че е имала около 16 об. процента алкохолно съдържание и също толкова захарно.

Произвеждана е от гроздето на местния сорт Мавруд, разпространен в района от древността.

Испанската пък се произвежда основно от грозде на сорта Педро Хименес, който натрупва висока захарност. Технологията е купажна и доста сложна, поради което прилагането ѝ в домашни условия е възможно да се произведе с приблизителност по рецепта, която публикуваме.

От бяло или червено грозде

Важно е да натрупва висока захарност

У нас може да се произведе вино от типа Малага от домашни майстори, които искат да опитат адаптираната рецепта. Но е сложно занимание.

Може да пробвате и от бяло, и от червено грозде.

Основното изискване е да натрупва висока захарност - 23-25 процента.

Как да стане

Гроздето се оронва и смила на преса много добре.

Мъстта се оттака веднага. При възможност се пресова.

Пресованата мъст се смесва с мъстта - самоток. Сулфитира се с 5-6 г серен двуокис на 100 литра мъст. Оставя се през нощта за притаяване.

Бистрата мъст се декантира от утайката. Една четвърт от нея се отделя. Прехвърля се в широка тава и се загрява на пряк огън при постоянно бъркане до намаляване обема наполовина.

Използва се спирт

Другата мъст се налива в съд за ферментация. По време на бурната ферментация, когато се предполага, че половината от захарта е разградена (ферментирала) в нея се внася ректифициран спирт (96 градуса), в количество по 2 литра на всеки 10 литра ферментираща мъст.

Спиртът спира ферментацията. Виното се успокоява и забистря.

След около месец бистрото вино се отделя от утайката и се смесва със сгъстената мъст в съотношение 7:3 (седем части вино с 3 части сгъстена мъст). Разбърква се интензивно за пълно хомогенизиране.

Така приготвеното купажно вино се налива в подходащ съд (буре или бидон).

След добро избистряне, бистрото вино се отделя и налива по възможност в дървено буре, където се съхранява в продължение на цели 2-3 години.

За ускоряване процесите на стареене през лятото, виното се подлага на термична обработка, чрез излагане на слънчева площадка.

Готовото вино се налива в стъклени бутилки.

В зависимост от използваното грозде, напитката получава златист до кехлибарен цвят с хармоничен вкус и приятен карамелизиран букет - формиран е от загрятата мъст и продуктите от протеклите по време на съхранението процеси.

Когато е използвано червено грозде, виното придобива шоколадов цвят.

Още от В лозята
0

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

0

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

0

Как, къде и какви тераси е подходящо да се направят Всички знаем, че наклонените терени са подходящи за създаване на ново лозе. В много лозарски райони на страната насажденията се намират на такива

0

Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове

0

Това често се случва на някои любители през горещите месеци юли и август и те нерядко го бъркат с проявите на някои болести. Но, просто последиците са от тяхна грешка

Последни новини
0

В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък. Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“

0

Световните цени на храните продължават да се покачват вече втори пореден месец, като най-много поскъпват растителните масла и млечните продукти. Това се посочва в съобщението на Организацията за

0

Не поливайте наред! Дали традиционно отпускарският месец ще бъде такъв и през тази година? Или се „отпуснахме“ достатъчно още през пролетта? Хубавото на ситуацията бе

0

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг

0

Погрижете се и за другите - средни и късни Може да удължите живота на ранните домати, за да получите допълнителна продукция от тях, като ги подмладите

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С голове на Мартин Камбуров (19') и Даниел Младенов (33') новакът в родния елит ЦСКА 1948 води на полувремето в домакинството си на ЦСКА от първия кръг на българското първенство. Голът за гостите пък вкара Валентин Антов в добавеното време. Преди напечения мач феновете на двата отбора размениха множество нецензурни подвиквания и скандирания

Градското население вижда криза в бъдещето, селското - все още не Населението на българските градове очаква икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца да се влоши, докато селското население очаква да се подобри. Това показват данните от потребителското наблюдение на НСИ за юли. Обикновено селското население у нас е много

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив