Може ли да се произведе вино Малага у дома

14 декември 2019
В лозята
19926
1 2 3
 

Пита Емилия Баръмкова от Хасково

В отговор на читателката и по-конкретно на въпроса ѝ за едновремешната нашенска малага, трябва да кажем, че за Станимашка малага, която се е произвеждала едно време в района на гр. Станимака, сега Асеновград, няма писмени данни или са абсолютно недостатъчни.

Иначе е известно, че името произхожда от едноименния град в Южна Испания, където се произвежда този тип вино.

Какъв тип е

Малага е десертно вино, и у нас е било произвеждано в няколко варианта с алкохолно съдържание от 13 до 18 об. процента и захар от 15 до 30 процента.

Специално за Станимашката, за която не е запазена тайната, се предполага, че е имала около 16 об. процента алкохолно съдържание и също толкова захарно.

Произвеждана е от гроздето на местния сорт Мавруд, разпространен в района от древността.

Испанската пък се произвежда основно от грозде на сорта Педро Хименес, който натрупва висока захарност. Технологията е купажна и доста сложна, поради което прилагането ѝ в домашни условия е възможно да се произведе с приблизителност по рецепта, която публикуваме.

От бяло или червено грозде

Важно е да натрупва висока захарност

У нас може да се произведе вино от типа Малага от домашни майстори, които искат да опитат адаптираната рецепта. Но е сложно занимание.

Може да пробвате и от бяло, и от червено грозде.

Основното изискване е да натрупва висока захарност - 23-25 процента.

Как да стане

Гроздето се оронва и смила на преса много добре.

Мъстта се оттака веднага. При възможност се пресова.

Пресованата мъст се смесва с мъстта - самоток. Сулфитира се с 5-6 г серен двуокис на 100 литра мъст. Оставя се през нощта за притаяване.

Бистрата мъст се декантира от утайката. Една четвърт от нея се отделя. Прехвърля се в широка тава и се загрява на пряк огън при постоянно бъркане до намаляване обема наполовина.

Използва се спирт

Другата мъст се налива в съд за ферментация. По време на бурната ферментация, когато се предполага, че половината от захарта е разградена (ферментирала) в нея се внася ректифициран спирт (96 градуса), в количество по 2 литра на всеки 10 литра ферментираща мъст.

Спиртът спира ферментацията. Виното се успокоява и забистря.

След около месец бистрото вино се отделя от утайката и се смесва със сгъстената мъст в съотношение 7:3 (седем части вино с 3 части сгъстена мъст). Разбърква се интензивно за пълно хомогенизиране.

Така приготвеното купажно вино се налива в подходащ съд (буре или бидон).

След добро избистряне, бистрото вино се отделя и налива по възможност в дървено буре, където се съхранява в продължение на цели 2-3 години.

За ускоряване процесите на стареене през лятото, виното се подлага на термична обработка, чрез излагане на слънчева площадка.

Готовото вино се налива в стъклени бутилки.

В зависимост от използваното грозде, напитката получава златист до кехлибарен цвят с хармоничен вкус и приятен карамелизиран букет - формиран е от загрятата мъст и продуктите от протеклите по време на съхранението процеси.

Когато е използвано червено грозде, виното придобива шоколадов цвят.

Още от В лозята
0

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

0

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

0

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

0

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

0

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Последни новини
0

Най-характерните са: кълването на хоросана от стените на птичарника; търсене на варовикови камъчета; накълваване на перата на съседни птици; накълваване накрая и на яйцата. Важно

0

. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1. Към тази смес, на всеки 1 кубически метър се прибавя 0

0

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

0

Които са наясно, че породата пряко влияе на търговията А възможности има - секторът покрива 3 доходоносни бизнес ниши - за овче мляко, месо и разплодни животни, напомня Михаил Михайлов, изп

0

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китайският сектор за производство на софтуер и информационни технологии разчита все повече на технологичните иновации, показва проучване на Министерството на индустрията и информационните технологии, предаде bulgarian.cri.cn. Индексът за цялостното развитие на сектора продължава да нараства през последните години, като през 2019 г

„Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“. Това коментира пред "Би Ти Ви" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод бързото настъпване на грипа през

В навечерието на Китайската нова година, точно в 20:00 часа на 24 януари започна директното излъчване на новогодишната програма за 2020 г. на Китайската медийна група. Заради инфекцията от новия коронавирус двете сцени в град Джънджоу и района на Големия залив не бяха на живо, а се излъчиха на запис, предаде bulgarian.cri.cn