Цените на зърнените храни бяха стабилни вчера. Настоящата несигурност на пазара на зърно в Европа се задълбочава, поради последиците от транспортната стачка във Франция.

Много дестинации бяха отменени, поради недостиг на персонал. Това може да доведе до забавяне на доставките до някои преработвателни предприятия.

От началото на пазарната година динамиката на износа е добра както в ЕС, така и във Франция. Към днешна дата ЕС е изнесла 11,95 млн. тона пшеница и 3,6 млн. тона ечемик, което съответно е + 63% и + 48% повече в сравнение с миналата година.

На международния пазар Египет обяви нов търг за пшеница днес, като руският произход ще остане конкурентен, въпреки поредното повишение на цените в Черноморския регион миналата седмица. Доставките за този търг са планирани от 5 до 15 февруари.

САЩ продадоха 300 000 тона соя на Китай при нулева тарифна квота.

Търговците ще следят данните за реколтата във Франция. Проливните дъждове през последните седмици забавиха работата, особено в Бретан.

Експертите от Agritel вярват, че 500 хиляди хектара зимни посеви могат да бъдат преориентирани към пролетните култури.

Рапицата продължава с положителната динамика и показва най-високата цена от началото на сезона. Палмата отново се повиши в Малайзия, след като MPOB заяви, че производството е спаднало с -14.35% през ноември, докато търговците очакваха спад от 10%.