Като приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г.

Люксембург ще приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г. като част от усилията си да намали емисиите на парникови газове с 55% до края на следващото десетилетие, съобщи euroaktiv.

Според очертанията на плана за енергията и климата на Великото херцогство (NECP) данъкът ще нарасне до 25 евро през 2022 г. и до 30 евро през 2023 г., генерирайки до 150 милиона евро допълнителни приходи.

Министърът на енергетиката Клод Турмес, бивш евродепутат и министърът на околната среда Карол Диешбург заявиха в петък (6 декември), че половината пари ще бъдат използвани

за подпомагане на по-бедните домакинства да се адаптират

Останалите пари ще бъдат разпределени между зелени проекти. Правителствените оценки показват, че автомобилистите ще плащат допълнително 70 евро годишно, докато отоплителните системи за дома, които работят на петрол, ще трябва да разделят около 80 евро.

Ако официално бъде приет от правителството през седмицата преди Коледа, данъкът върху въглеродните емисии ще действа във връзка със схемата на ЕС за търговия с емисии в рамките на целия блок, която не обхваща емисии като автомобилен транспорт, сгради или корабоплаване. Цената на въглерода в момента се търгува на около 24 евро, което е най-ниското ниво от 29 евро през юли.

Прилагането на данък върху въглеродните емисии е най-новата от редица допълнителни мерки, които микродържавата на ЕС обмисля. През ноември Люксембург призова новата Европейска комисия да започне повече да облага данъчната авиация.