Доходността от вложенията в бизнес имоти у нас – офис сгради, молове, складове и др., е най-голямата в региона, но въпреки това 2019 г. ще завърши със сериозен спад в инвестициите в такива активи. Това е основният извод от анализа на консултантската компания „Фортон Кушман енд Уейкфийлд“, представен във вторник.

Годишната доходност от отдаването под наем на една офис сграда в София например е 7,5%, докато в Букурещ е 7%, в Будапеща – 4,95%, в Прага – 4,2%, във Варшава – 4,75%, а в Братислава – 5,65%. Най-висока в региона е също доходността от търговски центрове – 7,2%, индустриални площи – 8,5%. Но въпреки това през 2019 г. има съществен спад на инвестициите в придобиването на такива активи.

Сключените от началото на годината до момента сделки са за едва 199 млн. евро и то като в сумата се включат и парите за придобиване на парцели за такива проекти, съобщи изпълнителният директор на „Фортон“ Михаела Лашова. Спадът в сравнение с 2018 г. е 75%. От една страна според нея причината е в многото сделки, случили се през 2017 и 2018 г., които няма как да бъдат постигнати.

„Но ние нямаме и какво толкова да предложим на големите инвестиционни фондове“, каза тя.

Единствената надежда за засилване на инвестиционната активност дава това, че сравнително голяма част от вложенията тази година са в парцели, на които е възможно да се изградят доходоносни активи.

През 2020 г. не се очакват съществени изменения на наемите в молове, офис сгради или логистични и индустриални площи. За офисите в столицата средният наем е 12-14 евро на квадратен метър, като само за някои сгради в самия център може да стигне до 15 евро. В тези сгради има сравнително доста свободни офиси – от порядъка на 9-9,5%, като тенденцията е през 2020 г. е те да надминат 10%, поради многото нови проекти, които се изграждат в момента.

В моловете, след като освободените от големите хипермаркети пространства успешно бяха запълнени, свободните площи са намалели от 9% през миналата година на 5% тази година. Наемите се запазват на старото си равнище и няма да се повишават догодина, смятат от „Фортон“. Ориентировъчно за площ от 100-150 квадрата наемът е 39 евро на квадратен метър.

Най-големи възможности за нови площи догодина има при логистичните и складови пространства. При тях почти няма свободни места, но се изграждат редица нови проекти.