8 общини по поречието на река Искър попадат в територията на дейностите по проекта. Това са Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. 

Министерството на околната среда и водите ще започне дейности по проект за система за управление на водите и наводненията на река Искър. Тя ще прогнозира в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива вътрешните водни ресурси, ще оценява риска от наводнения и засушаване и ще изпълнява функции, свързани с управлението на водите и защитата от вредното им въздействие.

Проектът "Създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър" е част от Националната система за управление на водите в реално време, която от своя страна цели да модернизира Съществуващата в момента хидроложка информационна система за получаване на данни в реално време.

Утре – 10 декември 2019 г. МОСВ ще обяви официално стартирането на проекта с церемония в конферентната зала на община Елин Пелин, пл. „Независимост“ №1 от 10 часа, съобщават от ведомството. Тя ще бъде открита от заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, директорът на Дирекция „Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова, членове на екипа по проекта и на консорциум ДЗЗД „Български поречия“ – определен за изпълнител по договор за изграждане на новата система, представители на асоциираните партньори – НИМХ, НЕК ЕАД, „Напоителни системи“ ЕАД, както и представители на общини и областни администрации, разположени по поречието на река Искър, където има значителен потенциален риск от наводнения.

Проект №BG16M1OP002-4.002-0001 „Създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУБ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ)“ е пилотен. Той се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 6 964 000.00 лв., като 5 919 400.00 лв. от тях са предоставени като Безвъзмездна финансова помощ от ЕС чрез Кохезионния фонд, а 1 044 600.00 лв. е национално съфинансиране.

Бенефициент по проекта е Дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, а срокът за реализацията му – средата на април 2022 г.