Застудяването ще държи посевите в относителен покой

Дукена Жолева, агрометеоролог

Настъпилото застудяване в началото на декември, с превалявания от сняг и отрицателни минимални температури (Кнежа - 7°С, София - 7°С, Кюстендил - 8°С, Кърджали - 8°С, Шумен - 8°С, Добрич - 8°С), доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони на страната. Последвалото съществено повишение на температурите в края на първата седмица от месеца бързо стопи образувалата се снежна покривка в полските райони на страната.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В началото на седмицата се прогнозират наднормени температури и средноденонощни стойности близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при зимните житни култури.

Очакваното застудяване в началото на второто десетдневие на декември ще възпрепятства вегетационните процеси при есенните посеви и в по-голямата част от полските райони културите ще запазят състояние на относителен покой. Изключения ще има в крайните южни райони и по Черноморието, където при зимните житни култури и рапицата ще наблюдаваме забавена вегетация, която няма да доведе до промяна във фенологичните фази на културите. При пшеницата преобладава фаза трети лист. Във фаза братене, в която растенията успешно зимуват, са посевите в Източна България. Най-изостанали в развитието си, във фаза поникване и начално листообразуване (1-2 лист), са зимните житни култури в западните райони, във високите полета и на места в Горнотракийската низина (Кнежа, Николаево, Лозенец, Кюстендил, Казанлък, Пазарджик). При рапицата, само част от посевите са във фаза розетка (7-8листа), подходящата фаза за зимуване.

В края на първото десетдневие в южните райони условията ще позволяват предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др). Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира месец по-рано в сравнение с тази - от пролетната сеитба.

Подходящи за отглеждане на моркови са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъкливи, структурните черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба през 10-12 см., на дълбочина 1,5-2 см. На малки площи сеитбата може да се извърши разпръснато при посевна норма 1-1,5 г/кв. м.