"Здравейте колеги, имам въпрос с подхранването на едно от семействата ми. Преди 2 седмици подхраних всички семейства с мед. Всички са взели меда с изключение на едно, споделя проблема си пчелар на pchelari.com/forum. Вече втора седмица стои и медът е взет на може би 50%, докато при другите всичко е прибрано. Семейството има прилично количество пчели в момента (може би 5-6 междурамия), има и запас от мед (около 3 пълни рамки ДБ).

Не ми се струва нормално да не вземе меда за толкова време и мисля, че има нещо, което не е о"кей с това семейство. Моля колегите с повече опит да споделят тяхното мнение?"

Съвет от колега: "Има два варианта: или няма къде да го сложи (има си достатъчно запас), който е малко вероятен, или по скоро има проблем в самото семейство.

Провери има ли майка ... Имах едно такова останало без майка и го бяха разграбили (останало е без майка поради моя грешка, като съм въртял магазините отдолу, съм е натиснал). Но аз обичам да се заигравам с обречени семейства.

Отварям го, като очаквам да е останало без пчели, но гледам останали 4 рамки млади пухести пчели, но без капка мед.  Придадох му майка, сложих му 4 рамки мед, налях му два пъти инверт и му сложих една питка. Питката е дръпната половината за два дена, а инверта сутрин го наливам - вечер го няма."