Недалечна е датата, в която ще тръгне мобилна лаборатория за почвени изследвания в Хасковско.

Тя ще предлага безплатна услуга на земеделските производители от региона и анализ на състоянието на земята, която обработват.

Пробите ще показват pH на почвата, съдържание на хумус, съдържание на амониев и нитратен азот, съдържание на усвоим фосфор и съдържание на усвоим калий.

Възоснова на тези показатели ще бъдат разработени правила и норми за торене на основните групи култури с минерални и органични торове - съгласно новите директиви на ЕС.

Лабораторията , която се изгражда, е дело на спечелен проект за трансгранично сътрудничество от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ в Хасково и Земеделската камара на град Мерич, Турция.

Проектното предложение е по приоритетна ос 1 "Околна среда".

Целта му е да подобри защитата на природата, устойчивото използване и управление на отпадъците и природните ресурси на трансграничния регион.

По проекта съседите ни ще се радват и на инсталирано оборудване за рециклиране. Предвижда се и обучение на земеделски производители в двете страни за качество на въздуха, източници на атмосферно замърсяване и последици от него, борба със замърсяването.

Обучение ще има и за използване на водите и тяхното замърсяване, екологични перспективи, пречистване и третиране на опасни отпадъчни води и управление на твърди отпадъци.

Основен акцент е у нас е за замърсяването на почвите, техните характеристики и защитните мерки, които трябва да се предприемат.