И на 58-о място от 115 държави според годишната класация на Световната банка

Диана Ванчева

Икономическият и социален съвет /ИСС/ призова наскоро за ускорено приемане на национална стратегия за преход към Индустрия 4.0, защото мястото, което заемаме в света и в Европа е от най-нелицеприятните.

Съветът прие поредното си становище относно предизвикателствата пред труда в контекста на цифровизацията на икономиката, свързано с отражението на четвъртата индустриална революция върху развитието на бизнеса и обществото.

Ако се прилагат подходящи и правилни политики, технологичното развитие ще доведе до положителни резултати и ще бъдат избегнати редица рискове, предупреждава екипът.

В противен случай в международен план разликите в нивото на развитие на държавите по отношение на новите технологии може да доведат до нови неравенства и да се забавят процесите на реалната конвергенция в целия ЕС.

ИСС препоръчва постепенно и устойчиво да се създават високоплатени работни места в бизнеса и агробизнеса, създаващи висока добавена стойност. Защото българските работници губят конкурентоспособност поради бавни и неефективни решения, свързани с технологичната трансформация.

Съветът още предупреждава, че е възможно връзката между производителност на труда и работна заплата да се изгуби в дългосрочен план.

Редно е да се преразгледат части от европейското трудово законодателство, свързани с нестандартни форми на заетост /каквито най-много има в земеделието/, социално осигуряване, данъчно облагане и др.

Нужно е на страната ни в краткосрочен план да изготви национална стратегия за преход към индустрия 4.0 защото в това отношение нямаме напредък след 2017 г., когато е приета единствено концепция.

Сега тази концепция трябва да бъде първо актуализирана след дълбок анализ и да се ускори процесът по приемане на стратегия.

В следващите десетилетия новите технологии ще заменят нискоквалифицираната работна ръка. Ще играят допълваща роля по отношение на висококвалифицираните професии.

В тази връзка у нас е спешно необходимо да се предприемат мерки за адекватно обучение и квалификация, за усъвършенстване на умения и т.н.

От ИСС заявиха пред в."Български фермер", че посочват и какви са основните възможни последици от навлизането на нестандартни форми на труд, станали възможни поради технологичния напредък.

На първо място ще е налице загубата или трансформирането на работни места, изискващи ниски или средни нива на умения и създаването на нови работни места с по-високи изисквания за компетентност.

Според прогнозите рисковете занапред не са малко. Ще нараства разликата между търсените от бизнеса умения и придобитите чрез обучението във висшите учебни заведения. Ще застарява населението. На този фон у нас бвно навлизат новите технологии.

Становището на ИСС е ценно и с направения подбор на добри практики в други държави, които са насочени към преодоляване на предизвикателствата пред труда, вследствие на въвеждане на технологиите.

Цитира се, че според Световната банка България е на 58-о място от 115 държави в годишната класация за цифровизация на бизнеса. И се нарежда на последно място сред 28-те държави-членки

Затова се предлага правителството, социалните партньори, бизнесът и заинтересованите страни да съсредоточат вниманието си върху процесите на цифровизация .

И да постигнат консенсус за ускоряването им.