Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета, но при него се запазва част от естествената линия на растението. За разлика от покритата с растения ограда или преграда, живият плет няма нужда от подпорки.

Предимствата

Живите плетове са екологично чисти, растат бързо и са сравнително евтини.

Собствениците на имоти разположени в близост до натоварен път също се възползват от предимствата на живите плетове. Те помагат да се блокира шума и дима от автомобилите.

Живите плетове предлагат по-голяма защита от ерозия на почвата, отколкото огради направени от пластмаса или заварени панели.

Действат като прегради за вятъра и това предпазва почвата от изсушаване през горещите дни.

Живият плет си остава неизменна част от ландшафтния дизайн в продължение на векове, и се използва при повечето стилове на озеленяване. Жив плет можете да засадите край огради, алеи, плочници, сгради , както и в геометрични фигури в партери / като в аристократичните озеленени градини в западна Европа /.

Днес голяма част от живите плетове продължават да има защитна функция, особено тези, чиито контур е назъбен. Приложение намират и плетовете, които не се подрязват в строги геометрични форми.

Някои от тях изобилстват от цветове, а други са ценени заради ефектните си листа. Популярни днес са и вътрешните живи плетове, които разделят градината на части или тези, които се използват, като декоративни елементи по дължината на пътеката.

Традиционен - оформен и гъст

Ето някои растения, от които може да се направи традиционен жив плет.

Carpinus (габър)

Прилича на бук, но не е толкова популярен. В повечето случаи запазва мъртвите си листа през зимата, вирее в тежки и мокри почви. Бързо достига над 2,5 м височина.

Crataegus (глог)

Най-популярният жив плет във фермите, но не се препоръчва за градини. Расте бързо и образува гъста бариера, но ако живият ви плет е изграден само от глог, той няма да е много привлекателна гледка. По-добре е да го засадите като смесен жив плет заедно с бук, лигуструм, див чемшир или габър.

Fagus (бук)

Букът е листопаден, но кафявите листа остават и през зимата. Както зеленолистните, така и пъстролистните сортове могат да се подкастрят така, че да се получи висок, оформен жив плет, който да спира вятъра. Букът понася варовита почва и открити места. Подрязва се два пъти в годината - август и февруари.

Ilex (див чемшир)

Отличен жив плет както за слънчеви, така и за сенчести места. Образува плътна бариера, която става пъстра с появата на плодчета или ако сте избрали пъстролистен сорт. Редувайте мъжки и женски сортове, за да си осигурите плодчета и подрязвайте с клещи, а не с ножици.

Ligustrum

Мнозина не го харесват, но живият плет от лигуструм расте бързо и издържа на всякакви условия. Недостатък е, че малко растения могат да виреят в компанията на този вид - той ги задушава.

Как да засадите екооградата

Първото, което всеки трябва да реши е къде да засади живия плет, Това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед.

Ако го разположите в близост до тротоара или съседската ограда, може да се окажа, че след няколко години може да навлезе в съседната градина.

Преди да пристъпите към засаждане е добре да приложите т.нар. двойно прекопаване на почвата То ще ви помогне да аерирате горния и долния почвен слой.

Двойното прекопаване става като мислено разделите на равни участъци браздата, в която сте решили да садите. Изкопавате участък широк около 45 см. и дълбок около 30 см., като премествате изкопаната пръст от едната страна на участъка.

С помощта на греблото разрохкайте долната пръст в изкопания участък и обогатете почвата с торф или компост.

След това изкопайте следващия участък, като пренасяте пръстта върху дупката на първия участък, така че да го запълните.

Повтаряте това действие докато прекопаете цялата бразда или участък. Накрая с помощта на греблото вкарайте торф и в горния почван слой и оставете няколко дни пръстта, за да се намести.

След като решите къде ще засадите живия плет, изкопайте канавка широка 90 см. В тази канавка ще засадите растенията за живия плет.

Има два вида засаждане - в един и в два реда. Засаждането в един ред се използва когато искате да спестите място и растения.

Маркирайте с канап линията, в която ще засадите растенията. Ако растенията са храсти, трябва да ги засадите през 37-45 см, а ако са по-големи храсти или дървета през около 60-70 см.

Птичето грозде, например, е най-популярния храст за жива ограда.

Той се засажда по 6-10 бр. на метър в две линии на 20-30 см. една от друга, като растенията се садят през 25 - 30 см. шахматно разположени в двете линии. Останалите видове се садят в една линия от 1 до 5 бр. за метър, в зависимост от големината на растенията.

Засаждането в два реда се проктикува, когато се използват извиващи се храсти, като лигуструма или когато се налага бързо преграждане на дадено място. В този случай, трябва да очертаете и двете линии с канап, като между тях оставите около 40 см.

Растенията се засаждат шахматно през 45 см. във всяка редица. След засаждане се опъва тел по продължение на цялата редица и младите растения се привързват към нея. През първия сезон те трябва да се поливат редовно.