Колко трябва да ядете за закуска, за да се ободрите и да не се чувствате гладни, колкото се може по-дълго? Дали си струва да смените традиционното мляко с модерното в момента мляко от растителен произход? А кои обичайни ястия за закуска трябва да бъдат забравени?

Всички са съгласни, че закуската е задължителна. Според кандидата на медицинските науки, главен лекар на клиника "Хранене и здраве" Дария Русакова, първото хранене трябва да е доста удовлетворяващо.

"Абсолютно е необходимо да се закусва! Както за деца, така и за възрастни, това трябва да е традиция в семейството, защото ако човек не закусва, при него не започва метаболизъм, тялото не се е събудило и, разбира се, ще му отнеме много, за да влезе в енергична работна форма", казва тя.

Според нея в закуската трябва да присъстват протеини и въглехидрати.

"Това могат да бъдат яйца или извара, също така е разрешено малко количество риба, месо или домашни птици. А за да получите повече въглехидрати, може да допълните със салата. Или, ако активно се занимавате със спорт и харчите много енергия, тогава можете да добавите гарнитура от зърнени храни, някакъв вид каша. За да стане кашата по-удовлетворяваща и усещането за ситост да остане за по-дълго време, в нея може да се добави мляко както от животински произход, така и от растителен", обяснява Русакова.

В същото време, отбелязва диетологът, храната трябва да е толкова, че по-късно да няма усещане за тежест и дискомфорт.

Овесени ядки

А според ръководителя на катедрата по терапевтични дисциплини на Пятигорския медицински и фармацевтичен институт, кандидат на медицинските науки, гастроентеролог Лейла Болатчиева, най-оптималният вариант за закуска е овесената каша. Тя дава усещане за ситост за дълго време и има защитна функция.

"Овесената каша не напуска стомаха за дълго време, обгръща стените на стомаха, играе допълнителна защитна роля в допълнение към нашата слуз. Обвиващият ефект позволява на стомаха да остане в покой за дълго време, няма чувство на глад, няма дразнене със собствени ензими и солна киселина", казва тя.

Според Болачиева каша може да се готви, както с вода, така и с мляко. И, ако няма проблеми, свързани с метаболизма на мазнините, тогава все пак можете да добавите резенче масло към кашата за вкус и ситост.

Що се отнася до сега модерното мляко от растителен произход - кокосово, бадемово, соево, диетолозите се съгласиха, че ако няма непоносимост към традиционното мляко, тогава не бива да се увличате от подобни алтернативи.

"За хората, които нямат проблеми с непоносимостта към крави протеин, е препоръчително да използват естествено мляко, защото в крайна сметка само животинските продукти имат широк спектър на аминокиселинен състав, съдържат всички необходими аминокиселини. А растителното мляко в този случай губи", казва диетологът Русакова.

Традиционни закуски

Сред популярните варианти за закуска диетолозите отбелязаха така наречената английска закуска, включваща бекон или пържени колбаси, пържени яйца, препечени филийки и боб в доматен сос. Често се сервира в ресторанти и кафенета. Лекарите са съгласни, че такава закуска понякога е приемлива, ако човек води активен начин на живот. Както отбелязва диетологът Русакова, такава закуска е противопоказана за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система или са със затлъстяване.

"Ако човек е здрав и няма проблеми със сърдечно-съдовата система, няма високо кръвно налягане, затлъстяване, ако човек води подвижен начин на живот и спортува, тогава такава закуска понякога е разрешена. Но ако има проблеми с храносмилателния тракт, тогава голямо количество мазнини и холестерол може да навреди на здравето и да влоши хода на хроничните заболявания", добавя тя.

Според диетолога Болатчиева, бърканите яйца сами по себе си са доста добър вариант за първо хранене, тъй като яйцата са източник на протеини. А що се отнася до киселото мляко, което е доста популярно за закуска, диетологът уверява, че като първо хранене киселото мляко не само, че не е здравословно, а дори е много вредно.

"Киселото мляко много бързо напуска стомаха и може да се консумира за закуска само ако има нещо друго освен него, така че поне нещо да остане в стомаха. Ако напусне стомаха след 15-20 минути и той продължава да работи, като дори може да отделя ензими и солна киселина продължава да се отделя след тази храна. Това не е здравословно, а е вреден ефект. Друго нещо е, ако между храненията, ядете това кисело мляко", споделя тя.

Сандвичите са друга традиционна опция за закуска. Според Русакова, ако ядете сандвичи за закуска, тогава те не трябва да са с колбаси, а с натурално месо и пълнозърнест хляб.

Освен това зърнените закуски са много популярни при децата. Според диетолога Русакова, ако корнфлейксът е сладък, тогава той трябва да бъде изключен, тъй като може да доведе до затлъстяване.

"Корнфлейкс, ако е без захар, може. В противен случай той може да навреди на здравето и формата не само на децата, но и на възрастните. И повечето деца вече са с наднормено тегло и затлъстяване, най-вероятно поради факта, че родителите злоупотребяват по време на закуска и дават на децата си сладки бонбони, сладки кисели млека, сладки сокове и различни зърнени храни със захар и мед", добавя тя.

Освен това рускинята каза, че за закуска трябва да избягвате прясно изцедени сокове и смутита, тъй като те могат да доведат до гастрит. "Ако има предразположение към стомашна язва, гастрит, тогава плодовите киселини могат да предизвикат обостряне."

Диетолозите са съгласни, че като първо хранене не трябва да ядете храни с остър вкус: твърде пикантни, твърде солени, кисели или сладки. Според лекарите, на празен стомах подобни продукти са дразнители за стомаха.

"Също е нежелателно да се злоупотребява с голямо количество захар, сладки понички, изобилие от заливки със захар и конфитюр. Защото ще има рязко повишаване на кръвната захар, което ще доведе до прекомерно производство на инсулин. И след час и половина захарта ще падне и чувството на глад ще бъде още по-силно, отколкото преди закуска", разяснява Русакова.

Що се отнася до напитките, диетологът Болатчиева съветва да изберете чай, а не кафе, ако е възможно. "Повечето хора пият кафе и най-често го пият без нищо. Така се развиват традиционните заболявания за всички любители на кафе - панкреатит, язви, гастрит", казва тя.