Решили сте да украсите градината си с жив плет? А може би искате да развихрите творчеството си, оформяйки храстите в причудливи фигури?

Тогава имате нужда от добър храсторез, който е неотменим помощник при естетическото оформяне на градината. С него декоративните храсти придобиват отлични и подравнени форми.

Съвременните храсторези са леки, лесни за маневриране и много по-удобни от старите модели, които някои от вас може би си спомнят. Разбира се, можете да намерите различни храсторези за всякакви по големина градини и плетове.

Добре подрязаният плет расте по-добре, показва ясно къде започва и завършва градината ви и може да добави завършен вид на дома ви.

Избирането на правилния храсторез, с който да постигнете това, зависи изцяло от вас.

Потърсете модел, който ще ви предложи правилния баланс между време за работа и комфорт.

Дължина на ножа

Дължината на ножа определя ширината на плета, който ще можете да подрежете с конкретния храсторез.

За малки плетове ножове с дължина от 300 до 400 милиметра ще са достатъчни, но ако ще подрязвате по-стар плет потърсете храсторез с нож с дължина от поне 500 милиметра, че дори и повече.

Можете да изберете и храсторез с по-дълъг нож и за малки плетове, които обаче не можете да достигнете и от двете страни.

Различни типове за различните храсти

При избора на нужния инструмент трябва да вземете предвид обема на работите по подстригване и зарязване на растения, които изпълнявате, както и трудността на тези процедури.

Да знаете колко е дебел вашия плет, на каква възраст е и какви храсти има около дома ви, може да бъде много добра отправна точка.

Ножовете на храсторезите са съставени от серия равномерно поставени зъби и разстоянието между тях определя размера на клоните и прътите, които инструментът може лесно да подреже. Ако плетът е стар и клонките му са по-дебели, ще ви трябва храсторез, който може да се справи с тяхното рязане.

Ако често ще режете по-дебели храсти и плетове, обмислете покупката на по-мощен храсторез и дори може да потърсите модел с антиблокираща система.

Ръчни

Конструкцията им е проста - външно приличат на големи ножици. И работят на същия принцип.

Този инструмент ще ви позволи да оформите изискани декоративни форми и ще ви помогне за работата на труднодостъпни места. За подстригване на живи плетове обикновено са използват двуръчни храсторези с дълги остриета.

Електрически

Електрическите модели са тихи, лесни за използване и не изискват почти никаква поддръжка.

При тях няма изгорели газове, кабел за запалване или пък бензин и масло. Освен това те са много достъпни ценово.

Недостатъкът им е, че кабелът може да е къс за достигане на определени места и ще ви се наложи да използвате удължител. Също така има опасност да прережете захранващия кабел без да искате.

Въпреки това електрическите храсторези са отличен избор за хората с малка градина с жив плет и храсти, около които има контакт или поне възможност за поставяне на удължител.

Акумулаторни

Тези модели храсторези стават все по-популярни, защото са с издръжливи и силни литиево-йонни акумулатори. Това ви позволява да се движите напълно свободно из градината.

Не отделят никакви вредни емисии, стартират мигновено и не изискват нито бензин, нито масло.

Използването на акумулаторен храсторез е лесно, икономично, безопасно и приятно.

Бензинови

Бензиновите модели са изключително мощни и могат да режат и по-дебели клонки чисто и бързо. Те ви дават възможността да се движите свободно из градината без ограничение от кабел.

Тези храсторези са по-скъпи от останалите и не са толкова екологично чисти заради изгорелите газове, които отделят.

Трябва също така внимателно да смесите бензина с масло в правилни пропорции.