В близкото бъдеще тази органична и напълно биоразградима субстанция ще бъде достъпна за земеделци по целия свят

Новото вещество представлява смес от растителни масла и захари, която се добавя към нагорещена вода. По този начин се осигурява покритие, наподобяващо одеяло от пяна върху нежеланата растителност, което е способно да разгради восъчния налеп на листата. Изолиращото одеяло не позволява на топлината да се разсее прекалено бързо в атмосферата, запазвайки я достатъчно дълго за да достигне чак до корените на растенията.

Технологията, наречена Foamstream, създадена от компанията Weedingtech, вече се използва в Англия, САЩ и Австралия. Основното ѝ предназначение е контрол над плевелната растителност в райони, където е забранена или нежелана употребата на глифозат в градска среда.

Въпреки това, новата технология не била замислена да се прилага в градовете, а предимно в земеделския отрасъл. Там тя все още не може да се наложи напълно, тъй като е прието удължаване на срока на разрешената употреба на хербициди с активното вещество глифозат. Само след няколко години обаче се очаква значително покачване в търсенето и предлагането на Foamstream.

От особено важно стопанско значение е предимството, позволяващо третиране на плевелите в междуредията на основните насаждения, стига то да бъде приложено достатъчно прецизно. Системата за прилагане се състои от бойлер, генератор, помпа и резервоар и може да бъде пренасяна в най-обикновено ремарке.

Първата стъпка от процедурата е нагряване на водата в резервоара до 104 °C и смесването ѝ със специалното, патентовано вещество. След това цялата смес се изпомпва под формата на пяна, насочена с помощта на ръкохватка, удължител и фуния. Високата температура на сместа позволява също стерилизирането на намиращите се върху повърхността на почвата плевелни семена и патогенни спори.

Примесена с вода, пяната се разрежда до концентрация 0,05%, която е определена като напълно безопасна за хората, водните организми и околоната среда. Другото основно предимство на новия продукт, е че може да бъде използван върху всеки вид повърхност и във всякакви метеорологични условия.

С помощта на Foamstream технологията се постига максимален ефект с минимален брой повторения, спрямо всички останали алтернативи на хербицидите. Тя намира също и широко приложение в основното градско почистване като премахва мъхове, лишеи, водорасли, дъвки и графити от разнообразни повърхности. Резултатите са видими непосредствено след прилагането и работниците могат да преценят на момента дали има нужда от повторение.

В момента компанията предлага на пазара два модела на почистващите системи - Foamstream М600 и Foamstream М1200. Foamstream М600 е по-тиха и компактна и отделя по-малко въглеродни емисии в сравнение с М1200. Има капацитет на резервоара 270 л, на минута изразходва 7 л вода, а за един час покрива на 100% площ от около 420 m?. Резервоарът на М1200 побира 780 л, за минута изразходва 12 л, а за час покрива 700 m?. Проектирана е с цел по-високо КПД, спрямо М600 и е пригодена за по-бързо представяне върху големи площи.