Допълнителният прираст осигурява летящ старт на птичето поголовие

Професионалистите знаят, че различните варианти в технологията на хранене на пилетата през първите дни от отглеждането им влияят върху растежа им и дневния прираст. За всеки 1 г прираст, постигнат през първите 7 дни от живота на пилетата, се постигат допълнителни 6 г живо тегло до 35-дневна възраст.

Първите две седмици от живота на пилето са критични

Последствията от грешки в технологията на отглеждане, допуснати в началото, продължават да действат до края на отглеждането на пилетата. Недостатъчно топло помещение, влажна постеля, грешки в изхранването - всичко това се отразява на скоростта на растеж, на усвояването на фуража и на качеството на получаваното месо.

Фактът, че пилетата трябва да получат допълнителен достъп до фуражи (от различни хранилки) от първия ден на живота им вече не се подлага на съмнение.

Има няколко начина за осигуряване на допълнителен достъп до фураж през първите 7-10 дни след зареждането на пилетата:

разпръскване на фуража върху хартия ръчно;

добавяне на фураж в стандартни хранилки за пилета;

добавяне на фураж в т.нар. бебешки хранилки за пилета.

Катедрата по птицевъдство в американския Университет на Джорджия (щатът с най-силно развито птицевъдство) провежда 8-дневно проучване, за да сравни производителността на пилета, хранени с бебешки хранилки Turbogrow или Higrow и със стандартни правоъгълни хранилки за пилета.

В университетската изследователска птицеферма обособяват 14 площадки с размери 1,2-1,5 м, всяка от които съдържа 50-еднодневни пилета. Половината от площадките са оборудвани с иновативни бебешки хранилки, другата половина - със стандартни правоъгълни хранилки с размери 33-55 см.

През първите 24 часа осветлението е включено, а от втория ден нататък осветлението се изключва за 2 часа всеки ден.

Преди да се заредят пилетата, към всяка бебешка хранилка се добавят 4 кг фураж, а във всяка стандартна - по 2 кг фураж. 6 часа след разтоварването на пилетата останалият фураж се претегля за първи път, след което редовно се претегля всекидневно до края на експеримента.

Пилетата се претеглят на 0-, 5- и на 8-дневна възраст.

Освен това за по-точна оценка на разликите в хомогенността на пилетата на 8-ия ден всяко пиле се претегля индивидуално от 4 бебешки хранилки и от 4 стандартни хранилки. По същия начин в края на експеримента във всяко ограждение се определя как са се развили пилетата в зависимост от хранилките.

По отношение на смъртността индексите за хранене няма разлика между двата вида хранилки: и в двата случая заболеваемостта е била не повече от 2 глави на група през целия експеримент.

Значителни разлики в теглото са установени в края на проучването, когато пилетата, хранени от бебешки хранилки, тежат с 6 г повече от пилетата, хранени със стандартни хранилки:

първи ден: стандартни - 44 г тежат пилетата ; бебешки - 44 г тежат пилетата;

пети ден: стандартни - 110 г тежат пилетата; бебешки - 112 г тежат пилетата;

осми ден: стандартни - 182 г тежат пилетата; бебешки - 188 г тежат пилетата.

Конверсията на фураж също е значително по-ниска при пилетата, хранени с бебешки хранилки:

пети ден: стандартни - 1,09 г фураж на пиле, бебешки - 1,01 г фураж на пиле;

шести-осми ден: стандартни - 1,34 г фураж на пиле, бебешки - 1,24 г фураж на пиле;

нула-осми ден: стандартни - 1,22 г фураж на пиле, бебешки - 1,12 г фураж на пиле.

По отношение на наличието на фекално замърсяване на фуража бебешките хранилки също са по-добри от стандартните - пилетата не могат да влизат в тях и съответно не могат да замърсяват фуража.

Заключението на американските учени е, че използването на бебешки хранилки е повлияло на такива показатели като:

консумация на фураж - по-ниско потребление спрямо стандартните хранилки;

конверсия на фураж - по-добра спрямо стандартните;

растеж през първите 8 дни - с 6 г повече от пилетата, хранени със стандартни хранилки.

Учените изчисляват, че на всеки 1 г прираст, получен през първите седем дни от живота на пилетата, допълнителните 6 г живо тегло до 35-дневна възраст (според проучването на Cobb), може да се очаква, че пилетата, които се хранят с хранилки за бебета, ще достигнат тегло на клане по-бързо от пилетата, хранени от стандартни хранилки.

Иновативните бебешки хранилки за пилета бройлери подобряват еднородността на стадото и минимизират разпиляването на фураж
Иновативните бебешки хранилки за пилета бройлери подобряват еднородността на стадото и минимизират разпиляването на фураж
Една оригинална патентована бебешка хранилка е предназначена за 50-100 пилета и може да се допълва ръчно или автоматично
Снимки: Държавен университет на Джорджия (САЩ) и Университет Обърн (Aвстралия)
Една оригинална патентована бебешка хранилка е предназначена за 50-100 пилета и може да се допълва ръчно или автоматично Снимки: Държавен университет на Джорджия (САЩ) и Университет Обърн (Aвстралия)