Не се очакват валежи със стопанско значение

Дукена Жолева, aгрометеоролог при НИМХ

В началото на следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване на дефицита на влага при есенните посеви.

В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България (агростанциите Кнежа, Бъзовец), Софийското поле (Лозен) и Горнотракийската низина (Пловдив, Пазарджик, Сливен) почвените влагозапси в 50 см слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, а на места напълно изчерпани.

В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и ще задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

В средата на периода се прогнозира понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия. Очакваните превалявания ще бъдат без стопанско значение.

По-съществени валежи, от които до голяма степен ще зависи оцеляването на част от покълналите зимни житни култури на места в Дунавската равнина, се прогнозират в края на следващия седемдневен период.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи - над 25-30 л/кв. м (Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово, Бургас). Те подобриха условията за сеитба и протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начално листообразуване.

Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист (агростанция Карнобат).

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки.

До края на октомври е най-подходящият срок за есенното засаждане на малини и френско грозде (касис). У нас благоприятни условия за отглеждане на касис има в планинските и полупланинските райони на страната. На големи площи се засажда в редове, при междуредово разстояние 2,5-2,8 м и разстояние между растенията в реда 0,7-0,8 м.

На малки участъци се препоръчва междуредовото разстояние да е 1,5-2 м, а вътре в реда - 1 м.

Растенията се засаждат в предварително изкопани за целта ямки (40/40/40 см) на дълбочина с 5-6 см по-голяма от тази в разсадника и задължително се поливат.