През октомври Благоевград събра група български и гръцки експерти от лозаро-винарския сектор, местни и национални власти, които да разгледат исторически и съвременни примери за успешно запазване на местни сортове и винифицирането им. Гостите също така се запознаха с ролята на специалистите и местните администрации за постигане на резултати в тази област.

Това се случи под егидата на проект "SOS за застрашени традиционни сортове лози" по програма Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020“. Серията от обучения на тема „Внедряване на добри европейски и световни практики“ се проведе в новия високотехнологичен Център за обучение на Сдружение "Просперитет и развитие за България".

Новооткритата локация предлага възможност за интерактивни лекции и излъчването им в интернет пространството в реално време, благодарение на модерното обзавеждане и мултимедийното оборудване в трите помещения. Както беше в част от проведените този месец обучения, предавани на живо в youtube канала на организаторите.

Участниците в събитията имаха възможност да получат полезна информация за институциите и решенията, които различните законодателства в Европа и света използват, за да запазят застрашени от изчезване местни сортове и тяхната популяризация. Работата по проблемите на застрашените местни сортове включваше глобални примери за устойчиви практики, както и добри биологични методи, маркетинговото им позициониране и популяризиране на пазара.

За да сте наясно с всички най-актуални новини относно предстоящите събития, следете уебсайта по проекта www.sosgrape.eu.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.