Още отначало определете правилата

Котките са много независими животни и затова да постигнеш нещо от тях със сила на практика е невъзможно. Но поведението на животното при грамотен подход се поддава на коригиране. Ето какво съветват зоолозите.

От първите дни на появяването на коте вкъщи трябва ясно да обозначите границите. Животното трябва да разбере какви негови действие категорично не одобрявате

В моментите, когато скочи на кухненската маса или извършва други "нарушения", произнесете името му рязко и високо.

Едновременно с това можете лекичко да чукнете любимеца си по нослето или пък да пръснете в муцунката му вода с пулверизатор. Това трябва да се прави в самия момент на извършване на простъпката.

Подобни наказания няма да му причинят физическа болка, но асоциацията здраво ще се закрепи в съзнанието на малчугана.

Приучавайте го към основните правила на поведение вкъщи: да си точи ноктите само на точно определените места и да използва тоалетната. Най-лесно е последното.

Достатъчно е няколко пъти да сложите котето в тоалетната му след хранене и да поровите с лапичката му в нея. Веднага ще сработят естествените инстинкти.

Ако от първия път не постигнете необходимия ефект, то след появата на локвичка на неправилно място, намокрете с нея парче вестник и го сложете в тоалетната му.

Приучавайки котето към точило на нокти, също трябва да проявите търпение. Обикновено котките харесват повече тапети, дамаската на дивана и другите меки мебели. Дори килимите могат да станат обект на особено внимание.

Всеки път, когато котето започне да проявява своя естествен инстинкт на грешно място, го вземете и го пренесете до драскалото. Няколко пъти прекарайте лапичката му по повърхността на драскалото. Постепенно то ще разбере какво трябва да прави и диванът ви ще остане цял.

Осигурете на котето драскало за нокти и му покажете как да го използва
Осигурете на котето драскало за нокти и му покажете как да го използва