Прави се по-лесно от наложен - с екстракт от билки
Широко разпространена е и технологията за производство на неналожен пелин.
Тогава към старо вино се поставя само екстракт от билките, които се използват.
Технологията
Билките трябва да се залеят с 10 пъти повече от обема им вряща вода. Съдът се затваря плътно и сместа се оставя така за екстрахиране 24 часа. След това водният екстракт се отделя и билките трябва да се залеят повторно.
Това второ заливане вече се прави с вино - то трябва да е 50 пъти повече от техния обем. След още 48 часа настойката се отделя и се смесва с водната.
По тази технология виното се подслажда със захар или гроздов мед /концентрирана гроздова мъст/ и се добавя определено количество билкова настойка.
Настойката може да се спиртова, за да се използува по-дълго време.
Неналоженият или обикновен пелин, разбира се, отстъпва по дегустациони качества на наложения.
При него няма как да го има богатия аромат на плодовете и гроздето, както и плътния и хармоничен вкус и приятната газировка от вторичната ферментация.
Но се прави по-често и лесно и не е така скъп и сложен като наложения пелин.
Коментари