Прави се по-лесно от наложен - с екстракт от билки

Широко разпространена е и технологията за производство на неналожен пелин.

Тогава към старо вино се поставя само екстракт от билките, които се използват.

Технологията

Билките трябва да се залеят с 10 пъти повече от обема им вряща вода. Съдът се затваря плътно и сместа се оставя така за екстрахиране 24 часа. След това водният екстракт се отделя и билките трябва да се залеят повторно.

Това второ заливане вече се прави с вино - то трябва да е 50 пъти повече от техния обем. След още 48 часа настойката се отделя и се смесва с водната.

По тази технология виното се подслажда със захар или гроздов мед /концентрирана гроздова мъст/ и се добавя определено количество билкова настойка.

Настойката може да се спиртова, за да се използува по-дълго време.

Неналоженият или обикновен пелин, разбира се, отстъпва по дегустациони качества на наложения.

При него няма как да го има богатия аромат на плодовете и гроздето, както и плътния и хармоничен вкус и приятната газировка от вторичната ферментация.

Но се прави по-често и лесно и не е така скъп и сложен като наложения пелин.

Старо вино и екстракт от билки правят неналожения пелин
Старо вино и екстракт от билки правят неналожения пелин