Пространството за летене е основна жизнена потребност за песнопойците вкъщи. Мъжкият канар "разгръща" своята песен само когато чувства себе си уверен и в безопасност. В противен случай ревностно отстоява своята територия. Изберете клетка така, че канарчетата свободно да прелитат от кацалка на кацалка

Всичко зависи от отреденото им от вас място. Къде да поставите клетката с птичките също е важен въпрос.

Специалистите съветват това да бъде някой тих, защитен от въздушни течения, ъгъл

(Правилото важи дори в топлите летни дни.) Пряката слънчева светлина е полезна за здравето и доброто настроение на вашите пернати любимци. Но не повече от час-два сутрин.

Друго правило: Ако вечер в стаята свети крушка, клетката трябва да бъде покрита с тъмен плат

А защото вече е есен, не забравяйте да осигурите на птиците светлинен режим, и то строг - от 7 до 17 ч.

И накрая - коя е подходящата височина, на която да разположите клетката.

Опитът показва, че за да не се плашат и стряскат, канарчетата трябва да бъдат разположени на височина на погледа на човек

Ако ги поставите ниско, те ще чувстват всеки минаващ край тях за огромна опасност. А ако са твърде високо, ще загубите връзката човек-птица с най-силния елемент - зрителния.

Редно е вашата клетка да бъде снабдена и с подвижно дъно което може да застелите с чиста хартия или да посипете с чист речен пясък и лесно да почиствате.

Съдовете за храна вода, пясък и минерали трябва да бъдат лесни за почистване и подмяна. И да са разположени така, че птичките да не ги зацапват.

Мечтата на всеки любител на канарчетата - цял хор от умели песнопойци!
Мечтата на всеки любител на канарчетата - цял хор от умели песнопойци!