Продължаваме да разглеждаме обявените новости при зърнокомбайните за идната 2020 година. Миналата седмица започнахме с някои от големите производители на внушителните машини, а сега -  какво ни готвят още три световни бранда.

John Deere

Няма промени в продуктовата линия, но John Deere са подобрили някои от технологиите на своята серия комбайни S700.

Например, HarvestSmart - което автоматично регулира скоростта на движение спрямо натоварването на комбайна, вече е оптимизирано и интегрирано със системата за интерактивно регулиране на машините (ICA2). В трудни ситуации ICA2 автоматично настройва системата HarvestSmart и скоростта на комбайна, точно както комбайнерът би постъпил. В същото време двигателят се синхронизира с необходимото натоварване.

Страничните ветрове могат да окажат огромно влияние върху разпределянето на растителните остатъци. Поради тази причина при машините от серия S700 ъгълът на разпределянето на растителните остатъци ще може да се регулира автоматично. С помощта на GPS, новата система AutoSwap регистрира посоката на движение на комбайна и осъществява завиването на машината в края на полето в автоматичен режим.

Има много подобрения и в системата на сечката, като операторът може да коригира нарязването на растителните остатъци директно от кабината.

Автоматичната система за отчитане на добивите ActiveYield премахмва необходимостта от ръчно калибриране. От следващия сезон тази система ще има по-прецизен датчик за влага, което ще подобри значително събираните данни. Добивите и данните за влагата на зърното заедно с друга важна информация ще бъдат записвани от документиращия софтуер на комбайна.

Massey Ferguson

Настоящата гама MF, обхващаща моделите 7300 Activa и Beta и тримоделната серия IDEAL, продължава и през 2020 г., но по-мощната версия на IDEAL с по-голям капацитет е на ход.

Новото поколение въртящи се комбайни обещава голяма стъпка напред в производителността. Сред множество изключителни нови функции, AGCO казва, че моделите в новата гама IDEAL предлагат най-големия интегрален капацитет на резервоарите за зърно.

При разработването на новия комбайн IDEAL клиентът е поставен в центъра на процеса. За момента моделите от тази серия са три - 336 kW (451 hp) MF IDEAL 7; 401 kW (538 hp) MF IDEAL 8 и 483 kW (647 hp) MF IDEAL 9. Капацитетът на резервоарите за зърно в тези нови модели е до 17 100 литра, което е с около 18 на сто по-голям капацитет от най-големия наличен досега. Помощ за увеличения капацитет е роторът Dual Helix, който е фиксиран към IDEAL 8 и IDEAL 9.

New Holland

Увеличенията на мощността и някои промени в детайлите допринасят за повишаване на производителността, което характеризира новостите в гамата на комбайните New Holland.

Докато флагманският CR 10.90 Revelation запазва пиковата си мощност от 700 к.с. при рязане или разтоварване в движение, останалите три модела получават 5% увеличение на мощността, като при CR 8,90 тя е до 544 к.с. (нагоре с 27 к.с.), а при CR 9.80 и CR 9.90 - до чисти 600 к.с. (нагоре с 29 к.с.).

И четирите модела се възползват от увеличаване на работната скорост, което ускорява изрязването в двата ротора с диаметър 560 мм. Това води до потенциал за увеличение на капацитета от 5%.

New Holland Agriculture представя множество подобрения за производителността на комбайните от серията CX7 и CX8. Нов стъпаловиден барабан, например, подобрява производителността на вършитбата и увеличава и без това впечатляващия капацитет на комбайна.

Добавени са нови контроли, които позволяват на оператора да управлява от кабината повече фунции, като например ротационния сепаратор и отварянето на ситото. Добавени към водещите в индустрията автоматични адапторни променливи скорости Opti-Speed, SmartTrax, Opti-Fan, Opti-Clean и Opti-Spread технологии, новите функции повишават още повече производителността на комбайна.

Цветът на резервоара за зърно се е променил в жълт, за да подобри видимостта от кабината, което улеснява оператора да проверява качеството на зърното.