Учени търсят начин за подобряване качеството на доматите

21 октомври 2019
Новини
2547
 

По време на изследване беше възможно да се поддържа и частично да се подобри качеството на доматите до 14 дни при нанасяне на ядлив филм.

Група учени от Кипърския университет и Катедрата по селскостопански науки, биотехнологии и хранителни науки в Кипър проведоха експеримент по обработка на доматите с ядлив филм като алтернатива на химичните методи.

Поради добре познатите органолептични и хранителни свойства, включително биологично активни съединения с антиоксидантна и антиканцерогенна активност, плодовете на домата (Solanum lycopersicum L.) са изключително ценени от потребителите.

Но доматите се отличават по това, че качеството им се влошава бързо след прибиране на реколтата. А срокът на годност е доста кратък - от няколко дни до 2-3 седмици, в зависимост от качеството на запазване на сорта и условията на съхранението.

След прибирането на реколтата качеството на доматите постоянно се променя с големи загуби поради увеличаване на скоростта на дишане и транспирация, разпад след прибиране на реколтата и ускоряване на метаболитните процеси на зреене и стареене.

Обикновено доматите се съхраняват при ниски температури между 11–13°C, тъй като това забавя метаболитните процеси.

Напоследък увеличаването на консумацията на пресни зеленчуци, заедно с увеличаването на загубите на суровини след прибиране на реколтата, изисква нови методи за запазване качеството на плодовете.

Химическата обработка се използва за запазване на продуктите и като алтернатива, все повече се разглеждат както физически средства (озон, вода за електролиза и модифицирана/контролирана опаковка), така и естествени съединения (хитозан, етерични масла, биоконтрол, противогъбични хранителни покрития и органични киселини).

Използването на естествени съставки за нанасяне на ядливи покрития също се споменава като по-безопасен вариант за удължаване срока на годност на бързоразвалящите се пресни храни и подобряване на външния вид на храната.

Сред естествените съединения алое вера е подходящ вариант за ядливо покритие на пресни храни като трапезно грозде, ягоди, домати, ябълки, праскови, сливи, нектарини и череши.

Геловото покритие с алое вера запазва параметрите, свързани с качеството, като цвят, текстура и киселинност, а също така намалява производството на етилен и дихателната честота на плодовете, като удължава срока на годност на пресните продукти.

Гелът от алое вера е признат за иновативен агент за антимикробно покритие, съдържащ алоин, един от основните фенолни компоненти на растенията алое вера. Той е богат на полизахариди и разтворими захари, но има ниско ниво на липиди и ниски хидрофобни свойства като хранителен материал за покритие.

По този начин, хидрофобните свойства и ефективността на газовата бариера на ядливите покрития от алое вера могат да бъдат подобрени чрез добавяне на липиди като компонент.

Още от Новини
0

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според нас са почти 2 пъти повече

0

Ако нещата продължават така с коронавириса, до месец ще имаме свободата, която имахме отпреди пандемията, смята климатологът проф. Георги Рачев. Според него обаче едва ли ще има силен сезон

0

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова издаде заповед за забрана брането на липов цвят без издадено актуално разрешително. На нарушителите ще се съставят актове за установяване на административни

0

През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на

0

Видинското село Черно поле е без вода от седмица. На 21 май чешмите прекъсват, след като е скъсан водопровода. Към този момент аварията не е отстранена

Последни новини
0

Ако в района ви е паднал силен дъжд или градушка, трябва да се погрижите за растенията. Почистете лехите, ако има опадали листа, отчупени стъбла или други довлечени от вятъра боклуци

0

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

0

Споделянето им за нуждите на прецизното земеделие сега е без регулация и може да навреди на конкуренцията Добродетелите на дигиталното земеделие се възхваляват от много гласове

0

Цените на зърнените култури леко паднаха на световните борси на фона на позицията на купувачите, които не бързат да проявят активен интерес към новата реколта

0

Отговаряме на Василена Илиева от Шумен Ветеринарни специалисти твърдят, че 80% от здравите кучета обичат да ядат зелена трева. Нашата читателка от Шумен Василена Илиева се обади разтревожена от това

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако опозицията смята, че приемането на техния Антикорупционен закон е разковничето на борбата с корупцията, на грешен път е. Това каза председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров по време на дебата за по доклада на оглавяваната от него комисия за 2019 г. Мога да кажа, че председател на тази комисия съм от 20 декември и отчитам работата на моите колеги

Коли на жандармерията има пред къщите на зам.-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград и Правец, съобщава сайтът botevgrad.com рано сутринта.  По информация на "24 часа" тече акция на Специализираната прокуратура, която разследва висши държавни чиновници. Красимир Живков е два мандата кмет на Правец

"Вероятно през месец юни ще бъде премахнат режимът на водата в Перник", съобщи пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от БГНЕС. По думите ѝ в момента в язовир Студена има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона, започва изпускане на язовира