Учени търсят начин за подобряване качеството на доматите

21 октомври 2019
Новини
1746
 

По време на изследване беше възможно да се поддържа и частично да се подобри качеството на доматите до 14 дни при нанасяне на ядлив филм.

Група учени от Кипърския университет и Катедрата по селскостопански науки, биотехнологии и хранителни науки в Кипър проведоха експеримент по обработка на доматите с ядлив филм като алтернатива на химичните методи.

Поради добре познатите органолептични и хранителни свойства, включително биологично активни съединения с антиоксидантна и антиканцерогенна активност, плодовете на домата (Solanum lycopersicum L.) са изключително ценени от потребителите.

Но доматите се отличават по това, че качеството им се влошава бързо след прибиране на реколтата. А срокът на годност е доста кратък - от няколко дни до 2-3 седмици, в зависимост от качеството на запазване на сорта и условията на съхранението.

След прибирането на реколтата качеството на доматите постоянно се променя с големи загуби поради увеличаване на скоростта на дишане и транспирация, разпад след прибиране на реколтата и ускоряване на метаболитните процеси на зреене и стареене.

Обикновено доматите се съхраняват при ниски температури между 11–13°C, тъй като това забавя метаболитните процеси.

Напоследък увеличаването на консумацията на пресни зеленчуци, заедно с увеличаването на загубите на суровини след прибиране на реколтата, изисква нови методи за запазване качеството на плодовете.

Химическата обработка се използва за запазване на продуктите и като алтернатива, все повече се разглеждат както физически средства (озон, вода за електролиза и модифицирана/контролирана опаковка), така и естествени съединения (хитозан, етерични масла, биоконтрол, противогъбични хранителни покрития и органични киселини).

Използването на естествени съставки за нанасяне на ядливи покрития също се споменава като по-безопасен вариант за удължаване срока на годност на бързоразвалящите се пресни храни и подобряване на външния вид на храната.

Сред естествените съединения алое вера е подходящ вариант за ядливо покритие на пресни храни като трапезно грозде, ягоди, домати, ябълки, праскови, сливи, нектарини и череши.

Геловото покритие с алое вера запазва параметрите, свързани с качеството, като цвят, текстура и киселинност, а също така намалява производството на етилен и дихателната честота на плодовете, като удължава срока на годност на пресните продукти.

Гелът от алое вера е признат за иновативен агент за антимикробно покритие, съдържащ алоин, един от основните фенолни компоненти на растенията алое вера. Той е богат на полизахариди и разтворими захари, но има ниско ниво на липиди и ниски хидрофобни свойства като хранителен материал за покритие.

По този начин, хидрофобните свойства и ефективността на газовата бариера на ядливите покрития от алое вера могат да бъдат подобрени чрез добавяне на липиди като компонент.

Още от Новини
0

За първи път у нас фестивал обединява над 50 заведения и участници от българската хранителна система в борбата срещу разхищението на храна.   DON’T WASTE, TASTE (Не изхвърляй

0

Американската компания Air започна да продава водка, която се произвежда по специална технология от вода и въздух. Според изданието Popular Mechanics, алкохолната напитка е "въглерод-отрицателна"

0

До момента са изплатени 9,4 млн. лв за обезщетения на стопанствата, отглеждащи свине, след епидемията от африканска чума, заяви министърката на земеделието Десислава Танева на парламентарен контрол

0

През следващото денонощие в повечето низини, равнини и котловини ще има ниска облачност или мъгла. Разкъсвания на облачността и подобрения на видимостта ще има в следобедните часове.

0

Доставчиците от трети страни все повече изнасят заразени цитрусови плодове на европейския пазар. Така през януари-септември тази година броят на такива доставки се е увеличил със 17%

Последни новини
0

Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията

0

В Русия местните анализатори са оптимисти за състоянието на зимните култури. Високите температури, регистрирани през октомври и началото на ноември, допринесоха за появата и развитието на културите

0

Изследванията сочат, че допълнителното осветление в оборите води до повишен прием на сухо вещество от животните, а повишеният прием на сухо вещество води до повече мляко

0

Цените на пшеницата на Euronext се сринаха в резултат на египетския търг на GASC, който избра само черноморския произход. 465 000 тона пшеница са закупени на следните цени:

0

Ябълковото дърво има умерен до силен растеж. Сортът има отлична родовитост. Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надарена цигуларка е била открита обесена в имението на баща си само осем дни след като тя свири в Кралската опера в Лондон. 17-годишната Катя Цуканова, която е дъщеря на руския банкер Игор Цуканов, била намерена мъртва в дома си за 9 милиона лири в западен Лондон на 18 юни тази година. "Дейли мейл" съобщава

С навлизането на технологиите всичко в ежедневието ни се променя, дори и банковите институции. Смартфоните придобиват нови и нови функции и вече могат да заместят почти всички останали технологии. Следвайки тези тенденции, традиционните банкови карти също започнаха да излизат от мода, а на тяхно място идват различни дигитални приложения

Експозицията „Крикор Азарян с Чехов и Радичков“ се открива на 16.11. в 16 ч Експозицията, която се открива на  16 ноември в 16 часа във фоайето на първи балкон на Народния театър, акцентира върху два от драматургичните светове, в които режисьорът Крикор Азарян открива и изследва свои съкровени теми – светът на Антон Павлович Чехов и светът на