По време на изследване беше възможно да се поддържа и частично да се подобри качеството на доматите до 14 дни при нанасяне на ядлив филм.

Група учени от Кипърския университет и Катедрата по селскостопански науки, биотехнологии и хранителни науки в Кипър проведоха експеримент по обработка на доматите с ядлив филм като алтернатива на химичните методи.

Поради добре познатите органолептични и хранителни свойства, включително биологично активни съединения с антиоксидантна и антиканцерогенна активност, плодовете на домата (Solanum lycopersicum L.) са изключително ценени от потребителите.

Но доматите се отличават по това, че качеството им се влошава бързо след прибиране на реколтата. А срокът на годност е доста кратък - от няколко дни до 2-3 седмици, в зависимост от качеството на запазване на сорта и условията на съхранението.

След прибирането на реколтата качеството на доматите постоянно се променя с големи загуби поради увеличаване на скоростта на дишане и транспирация, разпад след прибиране на реколтата и ускоряване на метаболитните процеси на зреене и стареене.

Обикновено доматите се съхраняват при ниски температури между 11–13°C, тъй като това забавя метаболитните процеси.

Напоследък увеличаването на консумацията на пресни зеленчуци, заедно с увеличаването на загубите на суровини след прибиране на реколтата, изисква нови методи за запазване качеството на плодовете.

Химическата обработка се използва за запазване на продуктите и като алтернатива, все повече се разглеждат както физически средства (озон, вода за електролиза и модифицирана/контролирана опаковка), така и естествени съединения (хитозан, етерични масла, биоконтрол, противогъбични хранителни покрития и органични киселини).

Използването на естествени съставки за нанасяне на ядливи покрития също се споменава като по-безопасен вариант за удължаване срока на годност на бързоразвалящите се пресни храни и подобряване на външния вид на храната.

Сред естествените съединения алое вера е подходящ вариант за ядливо покритие на пресни храни като трапезно грозде, ягоди, домати, ябълки, праскови, сливи, нектарини и череши.

Геловото покритие с алое вера запазва параметрите, свързани с качеството, като цвят, текстура и киселинност, а също така намалява производството на етилен и дихателната честота на плодовете, като удължава срока на годност на пресните продукти.

Гелът от алое вера е признат за иновативен агент за антимикробно покритие, съдържащ алоин, един от основните фенолни компоненти на растенията алое вера. Той е богат на полизахариди и разтворими захари, но има ниско ниво на липиди и ниски хидрофобни свойства като хранителен материал за покритие.

По този начин, хидрофобните свойства и ефективността на газовата бариера на ядливите покрития от алое вера могат да бъдат подобрени чрез добавяне на липиди като компонент.