Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“ в Благоевград.

Инвестицията за тренировъчния център е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ към Програмата Интерег V-A Гърция-България и включва модерно обзавеждане и мултимедийно оборудване на три помещения. Предлага се възможност за интерактивни лекции и тяхното излъчване в реално време в интернет. Част от обученията бяха стриймвани на живо в youtube канала на организаторите.

Обученията включваха и наблюдение на място на лозови масиви на с. Враня, които са своеобразно хранилище на застрашените местни сортове лози. На територия от 96 декара с много любов и професионализъм г-н Валери Гълъбов отглежда характерните за региона Широка Мелнишка лоза, Руен, Керацуда, Мелник 55 и Брестовица

Участниците се запознаха с практики в биологичното стопанство от Южна Африка - Watercloof. Научиха методите за производство на вегетарианско вино на Querciabella, Тоскана, Италия, както и рецепти за пръскане с биологични препарати за превенция от вредители по лозовите насаждения на Андрея Рибешек и Болфан Вински от Хърватска.

Водещ партньор по проекта е Изпълнителната агенция по лозата и виното, които работят заедно със Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбено-изследователски институт, Гърция и Технологично-образователен институт за селскостопански технологии „Александър”, Гърция.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.