С изложба в Държавен архив - Плевен Институтът по лозарство в града ще посвети 80-годишния юбилей на проф. д. с. н. Пенка Абрашева.

Изложбата ще бъде открита утре - 18 октомври от 10:30 часа в изложбената зала на “Държавен архив” – Плевен, информира областна медия.

Проф. д. с. н. Абрашева е първата жена в историята на лозаро-винарския институт в Плевен заемаща длъжностите през годините научен секретар, завеждащ секция и директор.

Известна е с отдадеността си, организационните умения и приноса към изучаване на вирусите и болестите по лозовите насаждения. В Института по лозарство и винарство се създава карантинен участък, експериментални насаждения и модерна лаборатория за ин витро култивиране и вирусологични тестове под нейна инициатива. 

Била е член на научните съвети на Института по лозарство и винарство – Плевен , на Института по генетично инженерство – Костинброд, Института за изследване и контрол на вината – София, Земеделския институт – Шумен, преподавала е в Югозападния университет – Благоевград.

Във времена на ограничени възможности за пътуване в чужбина, като признание за нейните познания е успяла да специализира в Италия, Франция, работила е съвместно с колеги от Швейцария , Германия, Испания, Португалия, Гърция, Унгария, Словакия, Русия, Унгария, Украйна, Молдова, Румъния, Македония. Посещавала е научни институти и лаборатории в Белгия и Англия. Контактите си осъществявала на френски и руски език.