Европейския форум "Зелени градове за устойчива Европа"  е гост на столицата ни утре.

„Зелени градове за устойчива Европа“ е кампания, която започна през 2018 г. в седем държави: Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция и Холандия. Част от нея са ежегодните конференции, посветени на парковете, озеленяването и устойчивите зелени модели в големите урбанизирани центрове. 

Следващата такава ще се проведе в НДК, София на 18 октомври (петък). Организатор е Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство в София.

Конференцията ще бъде открита от посланичката на Холандия Беа тен Тъшер и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. А на специална церемония двамата ще засадят първите луковици на лале  сорт „Сердика“, селектирано в Холандия като специален подарък за България.

.В програмата на събитието са залегнали теми като зеления коридор в район Надежда, градско земеделие, картотекиране на зелените площи, екосистемни услуги. Участниците ще споделят и международен опит и добри практики за изграждането на зелени градове: Холандия, Полша и Китай. Една от темите е „2020 - Световна година на растителното здраве“. Друга тема в дискусиите на конференцията ще е прилагането на Стандарта за качество на декоративните растения в България. Вече има добри примери за използването му, но като цяло е твърде малко прилаган от общини и инвеститори. В дискусиите ще участват производители на декоративни растения, експерти по озеленяване и устройствено планиране, ландшафтни архитекти и други специалисти.