Най-важният фактор за пренасяне на инфекцията на африканската чума по свинете (АЧС) е човекът, напомнят ветеринарни специалисти. Един от тях е чрез т.нар. миниране.
Когато свинете се разболеят или при заплаха от АЧС, стопаните на село ги колят и прибират например сланината в хладилник. Така сланината се съхранява по половин година и през цялото това време е източник на зараза. За човека, който яде от тази сланина, няма опасност, но останалата от нея кожа или водата, в която след това се измиват ръцете, излята навън, е източник на инфекцията за здравите свине.
Сезонната причина за пренасяне на вируса на АЧС сега е неприбраната от полето царевица.
Сега тя е основна храна на дивите свине, наблягат специалисти. Те трошат царевичните кочани, слюнката им остава по повърхността им, след което отиват в гората и там умират. А останалата олигавена царевица вече е заразена.
Вирусът на АЧС е много устойчив. За да предпазите от зараза домашните свине преди изхранването трябва да се направи термична обработка на фуража.
Царевицата трябва да бъде загрята поне до 60 градуса.