"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско

Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място, а да бъде унищожено преди да е хвърлило семена.

Може да е красива и безспорно е така, но синята китка е опасен паразит! Orobanche е латинското име, а видовете и най-вече расите ѝ са неизброими. Паразитният плевел се свързва с корените на културните растения (и не само) и се храни чрез тях, като ги изтощава и унищожава. Най-честите гостоприемници са тютюн, слънчоглед, домати, а по-рядко се среща при зелеви и фасулеви култури. Паразитът е в състояние да се запази в почвата в продължение на 10 и повече години, което я прави негодна за отглеждане на гореспоменатите и други растения.

Съветът ни е да откриете внимателно мястото на свръзка между зелето и синята китка и да я изкорените изцяло. Изгорете я или намерете друг начин да я унищожите. Прежалете красотата ѝ, в противен случай ще се сдобиете с напаст, от която трудно ще очистите площите си. През следващите години бъдете внимателни и при повторна поява постъпвайте по същия начин.

Не се лъжете по нежния вид на синята китка. Само едно стръкче от нея може да хвърли над 150 хиляди семена. При по-интензивни заразявания се прибягва към доста по-опасни практики, както за почвата, така и за човешкото здраве.