Засега агрополитиката за след 2020 г. чака европейския бюджет

Европейските аграрни министри очакват споразумението за бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г., за да могат да вземат решение за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Това стана ясно след неформална среща на аграрните министри в Хелзинки.

Те повдигнаха актуални въпроси, които засега нямат отговор.

Финландското председателство се надява да проведе преговорите по ОСП след 2020 г., но всичко ще зависи от това как продължават обсъжданията на държавните или правителствените ръководители на ЕС по най-важното - Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г.

Европейските министри на земеделието напомниха, че не могат да изразят своето становище за реформата на ОСП, докато не знаят разпределението на бюджета за периода 2021-2027 г.

Според Фил Хоган графикът "се приближава до декември" по най-оптимистични прогнози, а се очаква ЕП да приеме позицията си в края на годината или в началото на 2020 г.

Според Хърватия ще е необходимо да се гарантира бързо приемане на регламент относно преходните мерки за ОСП, за да се избегнат евентуални прекъсвания на плащанията.

Очаква се лидерите на ЕС да проведат дебат за МФР в средата на октомври, но мнозина се опасяват, че тази среща ще се съсредоточи върху Brexit.

Някои държави членки продължават да настояват за запазване на бъдещия бюджет за ОСП на настоящото ниво, подчертавайки, че искат първи стълб (директни плащания и пазарни мерки) да остане силен, съобщиха от ЕП.