Намаляването на антибиотиците в птицевъдството принуждава фермерите да преосмислят целия процес. За предотвратяване на заболявания производителите трябва да създават по-комфортни условия за птиците и да се фокусират върху хуманното им отглеждане.
Затова правилните грижи за постелята и намаляването на плътността позволяват да се намали рискът от заразяване на стадото, както и да се намали влажността на носилката - със съкращаване броя на патогени и гъбички.
От своя страна прилагането и стриктното спазване на ефективни мерки за биологична сигурност за саниране на персонала, посетителите, помещенията и транспорта са ключови за предотвратяване на замърсяването от външни източници.
При избора на дезинфектант за птицефермата е важно да се провери дали е безопасен за птици и хора. Дезинфектантите на базата на глутаров алдехид и на кватернерни (четвъртични) амониеви съединения проникват дълбоко в повърхностите, а когато температурата се повиши, се отделят газове, отровни за птици с по-нисък имунитет.
Ето защо при избора на дезинфектант трябва да се обърне внимание на неговата скорост на действие, температура и безопасност за животни и хора.