Големите ви желания побрани в малката градина

07 октомври 2019
Цветна градина / Полезни съвети
10827
1 2 3 4 5 6 7
 

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането.

Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ, а също и да си устроите езерце и алпийски хълм. А ще остане ли достатъчно място и за цветните лехи?

Грешката на начинаещите градинари е в това, че са решили да създадат всяка зона - те спазват принципа на свободното пространство.

Има място - нека тук да е барбекюто. А тук ще посадим дърво...В резултат имате всички шансове да създадете едно хаотично пространство.

Но дори и в малкото пространство можете да разположите основните градински зони

За да се избегнат подобни грешки, е необходимо да планирате. Вземете лист хартия и напишете всичко, което бихте искали да видите във вашата градина: оранжерия, лехи, барбекю, беседка, морава, цветни лехи, скална градина и др. После обмислете къде какаво да поставите. Всъщност много елементи могат да бъдат комбинирани и да се получи страхотен резултат.

Колкото и да е малък дворът ви на пръв поглед, винаги има възможност да го направите уютен, красив и функционален.

Главното правило при проектиране на малката градина е да не я правите визуално достъпна още от пръв поглед. Колкото повече различни зони, скрити уютни кътчета и нестандартни решения, толкова по-интересено и уголемено ще изглежда пространството.

За барбекю

Зоната за готвене и хранене може да бъде свързана със скалната градина или алпинеума - на това място можете да поставите и ароматни растения, те обичат слънцето, а камъните не са пречка за тях.

Какво ви трябва за този кът?Мащерка (можете да вземете няколко различни сорта), лавандула, декоративен пелин, чесън, компактни сортове монарда, котешка стъпка са перфектни.

Кът за почивка

Заобиколете къта за почивка с миксбордери. В тях можете да включите най-различни растения за приготвяне на колекции от различни видове чай. Така съчетавате "три в едно" - красота, палза и аромат!

Невен, жълт кантарион, различни сортове мента, маточина, стевия и риган ще бъдат чудесно допълнение към традиционните растения в цветните лехи.

Местата за овошки и зеленчуци

Оформете площите на овощната и зеленчуковата градина по нетрадиционен начин. Например, плодовите храсти могат да се превърнат в жив плет, който визуално разделя градината от другите части на градината.

Ако използвате стандартни храсти, можете да съберете добра реколта и да спестите много място! Червеният касис, цариградското грозде и черната арония са красиви и дават плодове под формата на малко дърво. А под дръвчетата има идеално разположени градински ягоди с различни периоди на зреене и едногодишни цветя.

Тези градинки могат да бъдат проектирани по нетрадиционен начин и така ще спестите място.

Всички искат да имат овощна градина. Но, ако нямате достатъчно място, засадете овощни дръвчета с компактна форма на короната и малък размер. Можете да използвате колоновидни ябълкови дървета, круши, череши и сливи върху подложки джуджета.

Подходящи са за миксбордери, красиви са и близо да цветята . Те се вписват перфектно в голямата картина и не изискват много грижи за отглеждане.

Зелена морава

Поляната с трева в малката градина е най-добре да бъде с кръгла форма. Това визуално ще разшири пространството.

Около нея можете да разположите буйни цветни лехи с любимите си растения. Като основа на цветната градина можете да използвате маломерни декоративни сортове ябълкови дървета, люляк, хортензия и спирея.

Използвайте контейнери

Саксиите и контейнерите решават много от проблемите в малкото пространство. Най-важното предимство на контейнерното градинарство е възможността да се поставят растения там, където те не могат да бъдат засадени по традиционния начин.

С помощта на саксии с цветя можете бързо да създадете исканото настроение в зоната за хранене и гости, да украсите входното стълбище или терасата, да оживите паркинга и слепите зони на къщата.

В зависимост от това, какви растения сте избрали за засаждане, контейнерите могат да създадат различно настроение. Можете да изберете монохромни, тематични композиции, да засадите рози и декоративни треви или да създадете група от любимите си иглолистни дървета. Градинските контейнери могат да изглеждат елегантно и необичайно.

Например можете да съчетавате краставици и подправки, босилек и домати, ягоди и риган и във всеки контейнер можете да добавите едногодишни цветя.

Ъгълът на градинаря

Дори и в малкия двор трябва да намерите място за кът на градинаря. Там ще съхранявате оборудване, продукти за растителна защита, торове, семена.

Поставете удобна маса и стол в зоната за работа и ще имате място, където можете да пресаждате растения, да правите разсад и да сортирате семена. Добавете и декор за украса. Ъгълът ви ще придобие съвсем различно настроение. Една от стените може да се превърне в място за съхранение на дървата за огрев. Направете необичайна рамка с джъмпери и бъдете креативни при оформянето на дървата.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

0

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

0

Градината е страхотно място за отдих и почивка. Иска ли ви се и след залез слънце да се радвате на красотата й? Въпросът e как да поставите осветителни тела в градината

0

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

0

Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Можете да изберете естествените зеленчукови пейзажи, осигурявайки се сянка, някога не радвайте с великолепни цветя

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордните 4,745 млрд. за здраве догодина С 233, 8 млн. лв. повече ще разполагат болниците догодина. Това предвижда проектът за бюджета на здравната каса за 2020-а. С тях ще се повишат цените на голям брой клинични пътеки, като се очаква значителна част от ръста да отиде за повишаване на заплатите на медицинските сестри и останалите здравни

Разводът на Великобритания с Европейски съюз отново се оказа в задънена улица тази вечер, след като депутатите в британския парламент отхвърлиха изключително сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобряване на неговото споразумение с Брюксел за Брекзит, предаде Ройтерс. Преди самото гласуване Джонсън предупреди парламента

С нея изминава пътя от египетското село Нагриг до Ливърпул Когато през лятото на 2017 г. Мохамед Салах премина в “Ливърпул”, в първото си интервю за клубната телевизия египтянинът бе помолен да каже коя е любимата му английска дума. Нападателят демонстрира очарователната си широка усмивка и отговори: Love.