Обединените фермери в Обединеното кралство вероятно ги очаква повишаване на цените на течните торове, след като ЕС наложи тарифа върху вноса на карбамид и амониев нитрат (UAN) извън ЕС, съобщава Copa-Cogeca. 

0 Карбамидът е азотен тор с високо съдържание на активно вещество – 46%. Голямата приложимост на карбамида като тор в селското стопанство се дължи на неговите подчертани технически и икономически предимства в сравнение с другите азотни торове. Той има съществено значение за поддържане на азотния баланс в почвата и осигуряване на необходимото хранително вещество за културите. Карбамидът е най-концентрираният азотен тор, поради което се правят по-малки разходи за транспорт, съхранение, внасяне, а по този начин се увеличава и производителността на труда.

0 Амониевият нитрат (амониева селитра) се използва широко за азотно подхранване на посевите. Еднокомпонентният гранулиран тор със съдържание на азот от 34,4 % е подходящ както за есенно, така и за пролетно подхранване. Активният азот се усвоява бързо от растенията и стимулира нормалното им развитие. Амониевата селитра, включва в състава си и усвояем магнезий.

Комитетът на ЕС за инструменти за търговска защита гласува прилагането на тарифата с тесен марж още на 11 септември, а Обединеното кралство гласува „против“.

Допълнителни подробности за това как и кога тарифата ще бъде приложена и преразгледана се очаква в края на тази година.

Антидъмпинговата тарифа, която ще засегне вноса от Русия, САЩ и Тринидад и Тобаго, ще представлява увеличение на разходите с 6-9%, сочат данни от  Copa-Cogeca.