Безплатно обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ ще се проведе от 1-ви до 3-ти октомври в хотел „Монте Кристо“, Благоевград. Събитието е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“, чийто водещ бенефициент е Изпълнителна агенция по лозата и виното. Нейни партньори са Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбено-изследователски институт (Exhibition Research Institute), Гърция и Александровски технологично-образователен институт Солун-Дпт. на селскостопанска технология (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki-Dpt. of Agricultural Technology), Гърция.

Предстоящото обучение е своеобразна платформа за сътрудничество и партньорство между представителите на бранша, местни и национални институции и всички заинтересовани страни в трансграничния регион. По тази причина групата ще бъде съставена от равен брой гръцки и български участници: винопроизводители, НПО, местни и национални органи, местни, регионални и национални власти, представители на местните и националните медии. За тях има осигурени безплатно хотелско настаняване, храна, обучители, обучителни материали и транспорт.

В основата си обучението цели да представи в България добри европейски и световни практики при опазване на застрашени местни сортове лози.

Не по-малко полезни ще бъдат контактите с колеги от винопроизводството и лозарството, както и с институции на местно, регионално и национално ниво, осъществени по време на обучението. Това от своя страна може да доведе до бъдещи взаимоотношения и партньорства.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.
Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.