Изберете осветление за градината

28 септември 2019
Цветна градина / Полезни съвети
6390
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Градината е страхотно място за отдих и почивка. Иска ли ви се и след залез слънце да се радвате на красотата й?

Въпросът e как да поставите осветителни тела в градината, които да й придават очарование и след залез.

Един от детайлите, които остават на заден план, когато устройвате вашата градина, е осветлението.

Обикновено се осветява частта, която е близо до къщата, и мислим, че посещението на двора е дневно занимание.

Ако искате обаче достъп до уханието на прекрасните ви цветя и след залез слънце, осветяването на това пространство е от съществено значение.

А да не забравяме и за вечерните партита, които добре осветеното външно пространство дава възможност да организираме.

При избора на осветление е добре да обърнете внимание на няколкоосновни момента

Освен изящно изработени осветителните тела трябва да бъдат и безопасни.

Добре е да заложите на лампи, които са устойчиви на атмосферни влияния и да се уверите, че са абсолютно безопасни за употреба в градинска среда.

Добре е при монтирането на осветление в градината да се обърнете към опитни професионалисти.

Внимавайте какви са осветителните тела, които ви предлагат. В този случай е най-добре да се обърнете към фирма стандартизирана по ISO 14001.

Обикновенo тези компании са ориентирани към грижа за околната среда и работят с материали, безопасни за природата.

Обърнете внимание на начина на захранванес енергия

За препоръчване е да изберете лампи, захранвани със слънчева енергия, които са идеално решение.

Те използват слънчеви батерии, като през деня абсорбират слънчевата енергия.

А нощем я превръщат в електричество, осветявайки градината ви.

Относно дизайна на лампите и тяхното разположение в зависимост от личните си предпочитания можете да поставите осветителни тела в земята, да ги прикрепите добре на високи стълбове, или да ги разположите на определени места в градината, където искате да акцентирате с тях някои определени обекти.

Сфери на земята или високи стълбове

Сферичните осветителни тела, разположени на земята, са прекрасно решение за декорация на определени кътчета от градината.

Те ще превърнат беседката ви в романтично място вечер или ще придадат магическо излъчване на басейна ви.

Лампи на високи стълбове пък са идеални, ако имате голяма градина с много алеи. Те ще осветяват цялата ви градина и в същото време ще ви осигурят усещане за простор и сигурност дори и вечер.

Хартиени цветни фенери по дърветата

Друго решение са градинските фенери, разположени по дърветата. Те създават чудесно настроение за парти в градината или за вечеря с приятели.

Хартиените цветни фенери всъщност са познатите ни китайски червени фенери - дизайнът е същият, но червеният цвят е заменен със зелен, син, жълт, розов, лилав или какъвто друг си поискате. Те са добра комбинация между декоративен и функционален елемент.

Окачете ги на по-високите клони на някое дърво, а под него поставете масичка и столчета и така ще създадете място в градината си, където през летните вечери да отпочивате и да побъбрите със семейството.

Отблясъците на светлината ще кореспондират с цветовете на фенерите - това ще внесе малко от атмосферата на китайската карнавалност във вашата градина.

При избора им можете да се спрете на модели, които се захранват със слънчева енергия.

Предимството при тях е, че са абсолютно безопасни за околната среда, не се нуждаят от окабеляване и ще ви спестят разходи за електричество.

Соларните лампи - икономични и красиви

Поставянето на соларни лампи в градината е чудесен начин да осветите желаните кътове, спестявайки енергия (и големи сметки за ток).

Всичко, което трябва да направите при поставянето им, е да ги изложите на директна слънчева светлина през деня.

Освен това дизайнът им варира във всякакви форми и стилове - от светещи порцеланови животинки до високи настолни или ниски.

В големите магазини ще срещнете ретро или рустик фенери, които ще си подхождат добре с обзавеждане от дърво.

Можете да намерите подходяща соларна лампа за своя двор или градина, дори и да имате разчупен и нестандартен вкус към осветителните тела.

Разпределете ги така, че да подчертават най-красивите места от градината.

Но това не трябва да бъде единствената ви цел. Те трябва да бъдат и практични.

Осветете стълбите си, фасадата на къщата и пътеката, по която минавате пред входа

В случай че сте аранжирали алея с цветя, около която може да се ходи, не я оставяйте в тъмнина.

Разпределете своите соларни лампи за градината така, че по възможност да няма неосветени кътове.

Друго предимство при този тип осветление е, че не е нужно да пускате окабеляване до всяка една соларна лампа, така че разполагането им е лесно. Те съхраняват своята енергия, която събират през целия ден, за да я разпръснат, когато се стъмни. Избирайки своите осветителни тела за градината се съобразете с нуждите, които имате.

Има три основни типа соларни лампи акцентиращи, прожекторни и осветяващи пътеки. Последните обикновено имат опция за изключване. По този начин ще спестите енергията им до пристгането на гостите ви.

Типът прожектори се водят като по-висок клас осветителни тела за градина. Те са и по-скъпи. Но със сигурност има защо.

Те са най-трайните соларни лампи. Всички подобни са устроени така, че да са устойчиви на атмосферните влияния на природата, но освен това прожекторите са и по-здрави. Минус е, че ако не прецените правилно местоположението им, светлината ще ви дразни доста.

Освен това слънчевите лампи се предлагат в разнообразни цветове и форми, така че можете да придадете на градината си както атмосфера, вдъхновена от Далечния изток, така и класически романтичен интериор, или модерно градско излъчване с футуристично осветление.

Индиректно осветление

Друг вариант за осветление на градината е чрез вграждане на осветителни тела в стълбите, алеите или дори във фонтаните.

Това индиректно осветление помага да очертаете контурите на градината, освен това няма да дразни очите ви вечер.

Особено красиви са цветните акценти в градината, ако решите да използвате лампи около алпинеум или във фонтан.

В случай че решите да осветите басейн или езеро, вариантите са да разположите множество осветителни тела по брега или да акцентирате с ярка лампа в центъра, с която да избегнете усещането за твърде голяма дълбочина.

Акцентирате с LED прожектори

LED прожекторите са изключително многовариантни по отношение на мястото на техния монтаж.

Типичното за тях е, че за разлика от голяма част от останалите LED осветителни тела прожекторите се използват главно за външна употреба.

Поради това най-често имат по-сигурна защита на корпуса и съответно по-висока степен на защита IP.

Дали ще изберете да ги монтирате в градината, или по фасадата на къщата избирате сами.

Ако искате да придадете малко стил на вашето дворно пространство и в същото време да го озарите със светлина, то тогава e добре да прибегнете към LED прожекторите за малко помощ.

Те са малки и компактни, но светлината, която излъчват, е гарантирано силна и подходяща за вашия двор.

Насочете светлината им към някое красиво цвете, храст или дърво. Осветете с тяхна помощ малките и тъмни пътечки, водещи до различните части на градината.

Можете да ги монтирате около пътека, под някое дърво или обърнати към фасадата на сградата.

Тези осветителни тела със сигурност ще успеят да поставят силен акцент върху избраното от вас място.

Обикновени крушки

На пръв поглед употребата на обикновена крушка не се асоциира с идеите за естетика, стил и концептуалност. А и възниква въпросът как и къде да се поставят толкова крушки, че да са от полза за осветяването на градинското пространство.

Това възприемане се променя, когато много на брой крушки бъдат свързани с кабел помежду си по подобие на коледните светлини.

Можете да ги поставите върху близките дървета, да ги окачите над масата, около беседката, на външните стени на къщата или по оградата.

В случай че искате да осветите изцяло градината, разпрострете няколко "връзки" с крушки от единия до другия край.

Крайният резултат освен повече светлина е усещането за фееричност - градината ви ще се превърне в част от приказен декор.

Класическите фенери

Използването на фенери за осветяване е интересно решение поради архаичния характер на този осветителен уред. Не ви съветваме да го смятате за отживелица - всъщност той е доста практичен.

Основната полза е, че фенерът е преносим - може да го поставяте, където поискате - най-удобно е на земята, между градинските мебели, сред цветята, по протежението на алеите.

Акцентирайте най-вече там, където най-често посещавате градината вечерно време - около хамака, докато четете любима книга или на масата, докато вечеряте.

Ако пък се налага да посетите друго кътче от градината, което не е осветено, най-лесно е да вземете един фенер със себе си.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

0

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

0

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането. Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ

0

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

0

Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Можете да изберете естествените зеленчукови пейзажи, осигурявайки се сянка, някога не радвайте с великолепни цветя

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни

Поредна тревожна демографска прогноза за България - до 2050-та година, страната ни ще загуби една четвърт от населението си. Данните са от доклад на ООН. Това ни поставя на челното място в черната класацията на страните, в които населението ще намалява с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия, предава Би Ти Ви

Парцелите в индустриалните зони са разпродадени “Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за