През последните няколко години се наблюдава ясно изразена тенденция към усилено развитие на месодайното говедовъдство в България. Фермерите у нас се насочиха към производството на качествено месо с висока добавена стойност, което да отговори на нарасналите очаквания на българските потребители. За да задоволят тези очаквания, фермерите се насочиха към отглеждане на месодайни породи животни. Месото, получено от такива животни, е с много добри вкусови качества. Месодайните говеда достигат висок дневен прираст и имат много по-добър кланичен рандеман.
Отглеждането на високопродуктивни месодайни животни изисква добри познания, което е предизвикателство за фермерите у нас. Основната цел при угояването е постигането на възможно най-ниски разходи през периода на отглеждане. Разходите за изхранване са основните разходи в една ферма и изготвянето на дажба с ниска себестойност, задоволяваща всички нужди на животните, изисква сериозни познания в областта на храненето. В стремежа си да постигнат възможно най-ниска себестойност на дневната дажба фермерите включват груби фуражи (царевичен силаж, ливадно сено и др.), зърнени суровини и шротове (най-често слънчогледов шрот), но изобщо не включват или включват в минимални количества минерални добавки. Задоволявайки хранителните нужди на животните само от протеин и енергия, без да се задоволят нуждите от витамини, макро- и микроелементи, се ограничава развитието на животните и те не могат да достигнат своя пълен генетичен потенциал.
Витамините, които са лимитиращ фактор и е необходимо да бъдат добавяни в дажбите, са витамин А,D и Е.
- Витамин А помага на кожата и лигавиците да останат здрави. Животните лесно си го набавят при естествена паша през месеците от април до средата на юли. Но след това, поради настъпващото засушаване, тревата изсъхва и съдържанието на витамин А в нея рязко спада до нива, недостатъчни да задоволят нуждите на животните.
- Витамин D участва в обмяната на калция и фосфора, като подпомага усвояването им в червата и отлагането им в костите. Липсата на този витамин води до поява на рахит, но в повечето случаи се проявява със забавяне на растежа и развитието на животните.
- Витамин Е е силен природен антиоксидант и подпомага имунитета на животните. Липсата на този витамин води до висока заболеваемост и повишени разходи за ветеринарно обслужване, а както всички знаем дневният прираст и кланичните показатели на болни и преболедували животни са много по-ниски.
Основните макро- и микроелементи, от които имат нужда животните за угояване, зависят от вида и качеството на фуражите, с които се изхранват.
Основните лимитиращи макроелементи са калцият и фосфорът. Суровините, участващи в дажбите на животните за угояване, съдържат фосфор, но са бедни на калций. Затова е необходимо да се включват минерални фуражи с високо съдържание на калций, които да балансират нивата на микроелементите в дажбата.
Като лимитиращ макроелемент можем да споменем и магнезия при паша на зелена трева. Липсата му води до поява на тревна тетания, но в повечето случаи появата на това метаболитно заболяване се свързва не с липсата на магнезий, а с повишено съдържание на калий в зелената трева, който пречи на усвояването на магнезия. Тревната тетания може да бъде предотвратена чрез хранене на животните с минерални фуражи, богати на магнезий.
Други лимитиращи микроелементи са кобалт, мед, йод, желязо, манган, цинк и селен. Кобалтът участва като компонент на витамин В12, който се синтезира от бактериите в търбуха и е необходим за нормалното функциониране на нервната и кръвоносната системи. Липсата му води до загуба на апетит и забавен растеж.
- Медта е важен компонент на много ензимни системи в организма, отговорни за нормалния растеж и развитие. Признаците за дефицит включват потиснат имунитет и намалена пигментация на космената покривка. В повечето случаи се касае не за липса на мед, а за повишено съдържание на негови антагонисти - най-често сяра и молибден.
- Йодът участва като компонент в хормоните на щитовидната жлеза. Те регулират клетъчния метаболизъм и производството на енергия. Липсата му води до забавяне в растежа и развитието на животните.
- Желязото е градивен елемент на хемоглобина, който пренася кислорода до всяка клетка на тялото. Симптомите при дефицит включват анемия, понижен имунитет и нисък дневен прираст.
- Манганът, заедно с калция и фосфора, участва във формиране на костната система, както и в синтеза на мастни киселини, активира ензимите, отговорни за метаболизма на протеини и въглехидрати.Цинкът участва като компонент в много ензими и е важен за имунитета и здравето на кожата и копитата. Едрите преживни животни имат ограничена способност да натрупват цинк в тялото си като резерв, затова добавянето му към храната винаги е необходимо.
- Селенът подпомага имунитета и участва в изграждането на мускулатурата. Липсата му при млади и високопродуктивни животни често води до прояви на мускулна дистрофия.
Като заключение виждаме, че всеки витамин, макро- и микроелемент има важно значение в метаболизма на животните. Липсата на един, а често и комбинация на няколко от тях води до забавяне в растежа на животните и понижен имунитет. Това увеличава смъртността и периода на отглеждане, което генерира загуби на фермерите.
За отлични резултати при угояването на вашите месодайни говеда, включете в дажбите: TopMix® Mineral.
Коментари