Тя е с високо маслено съдържание

Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Лешникът като културно растение по-рядко се среща в любителските градини.

Лешниковите ядки се ценят заради високите им вкусови, хранителни и лечебни качества. Те са богати на мазнини - 60-70%, белтъчини - 16-21%, фосфати - до 4%, минерални соли и витамини. В 100 грама ядки се съдържат: 40-45 мг витамин C, 0,04 мг витамин В, 61 мг витамин Е, както и витамин F.

Състав

По съдържание на масло лешниковата ядката може да се конкурира със зехтина. За някои сортове то достига 80%. Ето защо превъзхожда редица маслодайни растения: сусам - 53,9%, фъстъци - 50,5%, маслина - 39,45% и други.

Важна съставка в лешниковите ядки са белтъчните вещества. В отглежданите у нас сортове тяхното съдържание е от 19,43 до 26,10%.

Растението се отглежда лесно

Започва да плододава след 3-ата година

Лешникът е многогодишно храстовидно растение с височина 3-4 до 5-6 м. При дървовидните форми достига по-голяма височина.

Лешникът е разделно полово, еднодомно опрашващо се растение. Основната част от сортовете са самостерилни и само някои, като Ран трапезундски и Бадемовиден са самофертилни. Мъжките цветове са реси, а женските - са съцветия на смесени клонки.

Лешникът е най-рано цъфтящият овощен вид.

Плододаването започва след 3-4-ата година. Средно от храст се берат около 10-12 кг плодове. Оптимални добиви се получават след 10-а година.

Какви са изискванията му

Видът намира благоприятни условия за развитие главно в Южна, Югоизточна и Югозападна България, които географски са разположени в най-северната зона на субтропичния климат.

Лешникът е топлолюбиво и влаголюбиво растение.

За него не са подходящи райони с надморска височина над 600 м.

Препоръчително е да се засажда на песъчливо-глинести почви. Неподходящи са лошо дренираните, много леките и много тежки почви.

Растенията издържат до минус 25-30 градуса.

Покълването на прашеца се препятства от ниските (около 0 градуса) и високи (около 25 градуса) температури. Оптималните температури са около 15-17 градуса.

Опасни за лешника са продължителните пролетни слани.

ЦЕНЕН АРОМАТ

От лешниковите ядки се приготовляват разнообразни скъпи специалитети, които имат специфичен, фин лешников аромат и вкус