Група от експерти технолози и енолози обиколи района на Южен Сакар и по-специално общините Кресна и Харманли, където събра листен материал за ДНК анализ. Това се случи като част от проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози", който беше стартиран през 2018 година.

Бяха проведени индивидуални срещи с редица малки и големи винопроизводители, които помогнаха за вземането на листните проби.

Вниманието на проекта е насочено основно към опазване на биоразнообразието и българските сортове лози, особено тези от „Натура 2000”.

Изследването на осемте намерени местни сорта – Тамянка, Мавруд, Рубин, Памид, Димят, Руен, Широка Мелнишка и Керацуда, ще допринесе за дългосрочното опазване на традиционните сортове лози в трансграничния регион. Идеята е всеки от тях да получи Защитено наименование за произход, което на практика ще въздигне значението им не само на национално, но и на световно ниво.

Поради все по-осезаемите климатични промени и вследствие на съвременното винопроизводство генетичният материал в региона се губи. Много лозови генотипи намаляват, а някои дори изчезват. Въвеждането на нови сортове през последните години също допринася за това.

Проектът, който е в ход, предлага вземането на общи мерки и действия за решаването на този проблем.

Въпреки навлизането на чужди сортове местните имат голямо предимство - те са отлично адаптирани към условията на микросредата и спомагат за устойчивостта на природните ресури.

В момента се провеждат всички анализи и изследвания на ДНК материала, тепърва предстои обявяването на резултатите и по-нататъшното развитие на проекта. Крайната му цел е да бъде разработена интегрирана стратегия за управление на местното биологично разнообразие по отношение на традиционните сортове лози. За да може трансграничният регион да запази своята природа с цялото ѝ богатство.

Проектът ще може да достигне и до хора със зрителни увреждания чрез специално изработени брошури на Брайловата азбука.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.